Встигнути використати: чи будуть в Україні утилізовувати вакцину

12:18, 21 сентября 2021
Певні ризики того, що вакцину можуть утилізувати, все ж існують.
Встигнути використати: чи будуть в Україні утилізовувати вакцину
Джерело фото: rostec
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У соцмережах останнім часом обговорюють, що в Україні можуть з'явитися мільйони доз прострочених вакцин, бо їх не встигнуть використати. ВВС News Україна звернулася за коментарем щодо цього до МОЗ.

«Ми зробимо все можливе, щоб жодної дози не довелося утилізувати. Зараз в Україні немає жодної простроченої вакцини», - відповідає Ігор Кузін на питання, чи будуть в Україні викидати вакцину від коронавірусу, на яку так довго чекали і яку так важко отримували.

Проте він не виключає, що певні ризики того, що вакцин можуть утилізувати, все ж існують.

Йдеться про великі партії, термін яких спливає наприкінці жовтня-листопада. Щоб їх не викинули, за ними має прийти багато людей.

При цьому у МОЗ запевняють, що Україна не планує комусь віддавати вакцини.

«Частину доз Україна отримала у якості гуманітарної допомоги, тому віддавати їх далі - неетично. Будемо робити все, щоб її тут використати. Це буде великий репутаційний провал, якщо ми таке допустимо. Багато країн не мають вакцин», - говорить пан Кузін.

Станом на 17 вересня, в Україні було 11 тисяч доз AstraZeneca, які треба використати до 30 вересня; 1,9 млн доз AstraZeneca, дійсних до 31 жовтня і 1,1 млн - дійсних до кінця листопада.

Всього понад 3 млн доз AstraZeneca, термін придатності яких складає від двох тижнів до двох місяців. Водночас в рази менше залишилося американської вакцини Pfizer зі значно довшим терміном придатності.

Pfizer: 106 тисяч доз, дійсних до кінця вересня, 107 тисяч доз – до кінця жовтня, 36 тисяч доз – до кінця листопада, 919 тисяч доз – до 31 грудня.

Також в Україні є значні запаси китайської Coronvac - 4,6 млн, дійсних до середини 2023 року.

Вакцини від коронавірусу в Україну поставляються різними партіями і використовуються доволі нерівномірно.

Препарати від різних виробників мають різні терміни придатності, але часто не це є визначальним фактором при щеплені.

«Лікарі мають працювати за правилами: першою використовувати ту вакцину, термін придатності якої спливає», - розповідає головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Так, 2 млн доз американської вакцини Moderna, які могли полежати до грудня, були повністю використані у липні, серпні та вересні.

Якщо на початку вакцинальної кампанії не було вибору і людям з груп ризику, зокрема, медикам, робили AstraZeneca, точніше її індійський аналог Covishield, то у серпні, коли стартувала вакцинація для всіх і вибір був, його робили не на користь AstraZeneca.

Так, у серпні українці зробили 220 тисяч доз AstraZeneca, у шість разів більше доз Pfizer-BioNTech - 1,3 млн, у п'ять разів більше доз Moderna - 1,1 млн і 900 тис. доз CoronaVac. Це дані про вакцинацію з сайту РНБО.

Кілька мільйонів доз вакцин зіпсуються через 2-3 місяці, понад сто тисяч доз будуть прострочені вже за 10 днів.

Проте нинішні темпи вакцинації дають надію, що вакцини викидати не будуть. За тиждень, з 13 вересня до 19 вересня 2021 року, в Україні від Covid-19 щепили майже 750 тисяч людей.

Добові кількості щеплень сягають від 120-130 тисяч у будні до 50 тисяч у вихідні.

За словами Кузіна, на вибір людей зараз впливає те, які вакцини їм пропонують місцеві лікарі і яку роз'яснювальну роботу проводять у пунктах щеплення.

Також «Судово-юридична газета» писала, що Україна отримала чергову партію вакцини від коронавірусу.

Додамо, що 98% госпіталізованих з коронавірусом в Україні – невакциновані.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва