Подання податкової декларації з ПДВ: українцям пояснили нюанси

18:22, 3 февраля 2022
При відсутності суми від’ємного значення попередніх періодів, обсягів постачання за звітний період платник податку може не подавати податкову декларацію з ПДВ.
Подання податкової декларації з ПДВ: українцям пояснили нюанси
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Чи подається податкова декларація з ПДВ при відсутності суми від’ємного значення попередніх періодів, обсягів постачання за звітний період у разі якщо платник податку у звітному періоді отримав податкові накладні, зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних, та чи зберігається за ним право на включення сум ПДВ, зазначених в таких накладних до податкового кредиту? Відповідь надали у Південному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків,

Відповідно до п. 49.2 ст. 49 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

Пунктом 9 розд. ІІІ Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за № 159/28289 із змінами та доповненнями визначено, що податкова декларація з ПДВ подається платником за звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до ПКУ.

Порядком № 21 визначено, що у декларації до розділу II «Податковий кредит» (рядки 10, 11 та 13 декларації) включаються обсяги придбання (виготовлення, будівництва, спорудження, створення) з ПДВ (рядки 10.1, 10.2 та 10.3) або без ПДВ (рядок 10.4) товарів/послуг, необоротних активів на митній території України, ввезених на митну територію України товарів, необоротних активів (рядки 11.1, 11.2 та 11.3), отриманих на митній території України від нерезидента послуг (рядки 13.1 та 13.2).

Пунктом 200.4 ст. 200 ПКУ визначено, що при від’ємному значенні суми, розрахованої згідно з п. 200.1 ст. 200 ПКУ, така сума:

а) враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до ПКУ) в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200 прим.1.3 ст. 200 прим.1 ПКУ на момент отримання контролюючим органом податкової декларації

б) або підлягає бюджетному відшкодуванню за заявою платника у сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету України, в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 ПКУ на момент отримання контролюючим органом податкової декларації на поточний рахунок платника податку та/або у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу такого платника податку з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету,

в) та/або зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

Підпунктом 5 п. 5 розд. V Порядку № 21 визначено, що сума від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 19.1 + рядок 20.3 декларації), відображається у рядку 21 декларації та переноситься до рядка 16.1 декларації наступного звітного (податкового) періоду.

Отже, при відсутності суми від’ємного значення попередніх періодів, обсягів постачання за звітний період платник податку може не подавати податкову декларацію з ПДВ.

Водночас, п. 49.2 прим. 1 ст. 49 ПКУ визначено, що платники, визначені п.п. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 ПКУ, а також платники, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.

Крім того, відповідно до п.п. «г» п. 184.1 ст. 184 ПКУ у разі якщо особа, зареєстрована як платник податку, протягом 12 послідовних податкових місяців не подає контролюючому органу декларації з податку на додану вартість та/або подає таку декларацію (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутність постачання/придбання товарів/послуг, здійснених з метою формування податкового зобов’язання чи податкового кредиту, відбувається анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку.

При цьому, п. 198.6 ст. 198 ПКУ визначено, що у разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної/ розрахунку коригування.

Отже, якщо у звітному податковому періоді відсутні сума від’ємного значення попередніх періодів та обсяги постачання, але при цьому наявні суми ПДВ для включення до податкового кредиту на підставі отриманих та зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних, то платники податку, крім тих, які реалізують пальне або спирт етиловий, а також тих, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, можуть не подавати податкову декларацію з ПДВ за звітний період у якому виникли підстави для включення сум ПДВ до податкового кредиту.

При цьому платник має право на включення таких сум до податкового кредиту у наступних звітних податкових періодах протягом 365 календарних днів з дати складення податкових накладних.

Також ми писали, як та в якому розмірі буде сплачуватися транспортний податок у 2022 році власниками автомобілів.

Крім того, у ДПС пояснили, за яких умов юрособи можуть бути платниками ЄП четвертої групи.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших події.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду