Страхування КАСКО: на що звернути увагу під час оформлення і чи діє цей поліс за кордоном

22:05, 10 июля 2022
Громадянам також пояснили, чи відшкодовуються збитки по КАСКО через воєнні дії.
Страхування КАСКО: на що звернути увагу під час оформлення і чи діє цей поліс за кордоном
Джерело фото: hotline.finance
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Financial Literacy Ukraine повідомляє, що КАСКО — це добровільне страхування транспортного засобу від ризиків, які можуть виникнути у процесі його експлуатації.

Мета КАСКО –  захист власника транспортного засобу від можливих фінансових витрат, внаслідок настання страхового випадку: аварії, пошкодження, викрадення.

«Основними страховими ризиками КАСКО є:

  • крадіжка і, відповідно, втрата застрахованого транспортного засобу;
  • протиправні дії третіх осіб — знищення застрахованого транспортного засобу в цілому, пошкодження, знищення або викрадення окремих його частин, деталей, вузлів, механізмів;
  • дорожньо-транспортна пригода;
  • стихійне явище і його наслідки, а також пошкодження предметами (наприклад, камінням, деревом, що впало на автівку);
  • пожежа або вибух (крім підпалу).

Страховими випадками за договором КАСКО є лише ті, які зафіксовані у договорі страхування. Якщо ризик у договорі не зазначений, його настання не визнається страховим випадком», - сказано у повідомленні.

Що варто зробити перед оформленням полісу?

«Перевірте ліцензію страхової компанії. Переконайтеся, що обрана страхова компанія має чинну ліцензію на КАСКО.

Почитайте відгуки інших клієнтів страхової компанії.

Вивчіть терміни "викрадення", "збиток", "повна або конструктивна загибель автомобіля" — ці терміни страхові компанії можуть трактувати по-різному. Уважно прочитайте правила страхування, не соромтеся ставити питання до підписання договору.

Поцікавтеся, чи буде у випадку ремонту авто, враховуватися "коефіцієнт зносу". Наявність такої умови може вплинути на розмір відшкодування, виплату може бути зменшено з урахуванням віку автомобіля. З іншого боку, треба розуміти, що страхування не нового авто без зносу піднімає вартість полісу.

З'ясуйте, як діяти в разі страхового випадку. Детально вивчіть правила взаємодії між страховою компанією і вами, та обов’язки, які покладаються на страхувальника.

Уточніть терміни відшкодування. Краще з’ясувати заздалегідь, в які строки необхідно повідомити страхову компанію, надати документи тощо, та які строки виплати страхового відшкодування.

Зрозумійте порядок відшкодування. Як будуть здійснюватися виплати: одразу чи частинами, хто буде отримувати страхове відшкодування: ви чи СТО, на якому буде ремонтуватися авто.

Зверніть увагу, де буде ремонтуватися авто: на спеціалізованій СТО чи техстанції, яка має договір зі страховою компанією, або ви маєте право вибору самостійно.

Перевірте наявність додаткових умов та послуг  договору страхування. Наприклад, деякі договори можуть включати компенсацію евакуації авто з місця ДТП.

Укласти договір КАСКО зручніше за все в офісі страхової компанії, де її представники проконсультують та допоможуть обрати найліпші для умови  страхування або через страхового посередника», - розповідають власникам авто.

«Міні-КАСКО — це дешевший вид добровільного страхування транспортного засобу, який зазвичай включає в себе страхування авто лише за одним або двома ризиками. Це може бути ДТП із вини страхувальника або крадіжка. Такий договір може також передбачати умови відшкодування  пошкодження скла чи лакофарбового покриття внаслідок ДТП.

Вартість КАСКО та Міні-КАСКО залежить від багатьох факторів: вік, виробник, вартість, конструктивні особливості автомобіля, наявність франшизи, стаж та вік водія, характер використання, умов зберігання транспортного засобу, обраних страхових ризиків. Страхова сума КАСКО та Міні-КАСКО визначається в межах дійсної ринкової вартості транспортного засобу на момент укладання договору страхування.

Як відшкодовуються збитки по КАСКО через воєнні дії?

Збитки внаслідок воєнних дій, вторгнень, повстань та інших подібних ситуацій зазвичай відносяться до виключень у договорах страхування. Відповідно до умов переважної більшості договорів страхування, пошкодження майна в результаті прямого влучання снарядів, куль, вибухівки, а також наслідки інших військових ризиків є виключеннями зі страхового покриття. Страховими випадками за договором страхування  є лише ті, які зафіксовані у договорі страхування, якщо ризик у договорі страхування не зазначений або є виключенням, то його настання не визнається страховим випадком.

Чи діє КАСКО за кордоном?

Таку умову договору перевіряйте в договорі страхування», - пише Financial Literacy Ukraine.

Як діяти у випадку ДТП за кордоном, щоб отримати страхове відшкодування за страховим полісом КАСКО?

«Викличте поліцію та швидку допомогу, якщо є потерпілі в аварії.

Попросіть у працівника поліції копію протоколу про ДТП.

Зателефонуйте в свою страхову компанію та точно дотримуйтесь вказівок фахівця  страховика.

Зафіксуйте місце дорожньо-транспортної пригоди (ДТП).

Страхова компанія може попросити якомога більше детальних фотографій пошкоджень.

Уточніть страхову інформацію про інших учасників ДТП (прізвище, ім’я, по батькові водія, серія і номер страхового полісу, назва страхової компанії). По можливості зробіть фото страхового полісу іншого водія.

Не починайте ремонт застрахованого авто без погодження зі страховиком.

Також, якщо ви ремонтуєте застраховане авто за кордоном, обов’язково зберігайте акт виконаних робіт СТО, чеки чи банківські виписки. Ці документи знадобляться для оформлення страхового відшкодування», - зауважують у Financial Literacy Ukraine.

Також ми писали, як оформити поліс автоцивілки: інструкція.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді