Внесение в ЕГР решения о прекращении юридического лица: важные детали

12:32, 3 января 2023
Какие документы представляются государственному регистратору при прекращении юридического лица.
Внесение в ЕГР решения о прекращении юридического лица: важные детали
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Офис противодействия рейдерству отметил, что иногда участники/учредители юридического лица приходят к выводу о нецелесообразности дальнейшего его функционирования, принимая решение о прекращении юридического лица.

О важных нюансах внесения в Единый государственный реестр юридических лиц, физических лиц – предпринимателей и общественных формирований сведений о решении о прекращении юридического лица и обстоятельствах, которые важно учитывать при проведении соответствующих регистрационных действий, рассказала заместитель начальника отдела рассмотрения жалоб в сфере государственной регистрации бизнеса Офиса противодействия рейдерству Министерства юстиции Виктория Матей.

«У разі прийняття юридичною особою рішення про припинення, вона зобов’язана повідомити про це відповідні органи влади та своїх кредиторів.

Так, згідно з частиною першою статті 105 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов’язані протягом 3-ох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію.

Варто звернути увагу на те, що однією з підстав для відмови у проведенні державної реєстрації є подання документів з порушенням встановленого законодавством строку для їх подання, крім документів щодо кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи (ч. 10-5 ст. 28 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон)).

Детальнішу інформацію про застосування зазначеної підстави для відмови у проведенні державної реєстрації у період введення в Україні воєнного стану можна отримати за посиланням.

Розглянемо які документи подаються при цьому державному реєстраторую.

Так, для державної реєстрації внесення рішення про припинення юридичної особи, відповідно до частини 10 статті 17 Закону, суб’єкту державної реєстрації необхідно подати:

  1. примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення учасників юридичної особи або відповідного органу юридичної особи, а у випадках, передбачених законом, - рішення відповідного державного органу, про припинення юридичної особи;
  2. примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, яким затверджено персональний склад комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора, реєстраційні номери облікових карток платників податків (або відомості про серію та номер паспорта - для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), строк заявлення кредиторами своїх вимог, - у разі відсутності зазначених відомостей у рішенні учасників юридичної особи або відповідного органу юридичної особи, а у випадках, передбачених законом, - у рішенні відповідного державного органу, про припинення юридичної особи.

Також при поданні документів слід враховувати положення статті 15 Закону, якими передбачені, зокрема, вимоги до змісту та оформлення рішення уповноваженого органу управління юридичної особи.

Так, відповідно до пункту 7 частини першої статті 15 Закону рішення про припинення юридичної особи має містити відомості про:

- персональний склад комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії), її голову або ліквідатора;

- реєстраційні номери облікових карток платників податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта);

- порядок та строк заявлення кредиторами своїх вимог (від 2-ох до 6-сти місяців).

Крім того, пунктом 6 частини першої статті 15 Закону, зокрема, передбачено, що справжність підписів на рішенні уповноваженого органу управління юридичної особи нотаріально засвідчується з обов’язковим використанням спеціальних бланків нотаріальних документів, крім рішень, створених на порталі електронних сервісів або з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та підписаних з використанням кваліфікованого електронного підпису, а також інших випадків, передбачених законом.

Вимога про нотаріальне засвідчення справжності підпису НЕ поширюється на:

- державну реєстрацію змін до відомостей про: державний орган, орган місцевого самоврядування, громадське об’єднання та благодійну організацію (у разі відсутності такої вимоги в установчих документах відповідного громадського об’єднання чи благодійної організації);

- державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що вносяться на підставі розпорядчого акта державного органу, органу місцевого самоврядування.

Окремо доцільно зупинитися на особі, уповноваженій подавати документи для державної реєстрації внесення рішення про припинення юридичної особи.

Так, частиною четвертою статті 105 ЦК України передбачено, що до комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.

Відтак, з урахуванням вищезазначеного, можна зробити висновок, що особою, уповноваженою на подання документів для державної реєстрації внесення рішення про припинення юридичної особи є голова комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатор чи інша уповноважена ним особа», — сказано в сообщении.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Вікторія Кицюк
    Вікторія Кицюк
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Олег Дзюба
    Олег Дзюба
    суддя Господарського суду Харківської області