Кабмин провел заседание: какие решения приняли 26 мая

15:21, 26 мая 2023
Урегулированы вопросы обеспечения самопредставительства БЭБ и его территориальных управлений в судах через Директора БЭБ, а также без отдельного поручения Директора БЭБ через его заместителей и работников структурных подразделений центрального аппарата БЭБ и его территориальных управлений в соответствии с положениями таких подразделений.
Кабмин провел заседание: какие решения приняли 26 мая
Фото: КМУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В пятницу, 26 мая, Кабинет Министров Украины провел заседание, в ходе которого рассмотрел ряд важных вопросов. Об этом сообщил представитель КМУ в Верховной Раде Тарас Мельничук.

«Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Дисциплінарного статуту Національної поліції України щодо врегулювання питання запобігання випадкам дискримінації за ознакою статі та сексуальних домагань на робочому місці». Пропонується доповнити Дисциплінарний статут Національної поліції України нормами, якими зобовʼязати поліцейських не допускати дискримінації, у тому числі за ознакою статі, чи сексуальних домагань, а керівника - організувати службову діяльність підлеглих з неухильним дотриманням принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Також передбачаються особливості формування дисциплінарної комісії, якою буде проводитись службове розслідування, повʼязане з дискримінацією за ознакою статі чи сексуальним домаганням, зокрема, призначення до її складу представників обох статей у рівному співвідношенні.

- Схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». Законопроектом пропонується внесення змін, зокрема, до ЗУ «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо виділення у межах зони відчуження і зони безумовного (обовʼязкового) відселення території спеціального промислового використання, визначення її функціонального призначення та меж; отримання Державним агентством України з управління зоною відчуження функцій та повноважень, покладених на місцеві ради та державні адміністрації; виключення норм, що регулюють правовий режим відміненої з 01.01.2015 зони посиленого радіоекологічного контролю; скасування необхідності отримання спеціального дозволу на провадження діяльності у зонах відчуження та безумовного (обовʼязкового) відселення.

Передбачено також доповнення ЗУ «Про фізичний захист ядерних установок, ядерних інших матеріалів, радіоактивних відходів, джерел іонізуючого випромінювання» положеннями щодо врегулювання питання здійснення охорони ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання до прибуття сил допомоги ззовні підприємствами, які здійснюють діяльність у сфері поводження з радіоактивними відходами першої категорії (високоактивні радіоактивні відходи), підрозділами відомчої воєнізованої охорони тощо.

- Затверджено, з метою реалізації положень частини першої статті 14 Кодексу України про надра, перелік підземних споруд, не повʼязаних з видобуванням корисних копалин, у тому числі споруд для підземного зберігання нафти, газу та інших речовин і матеріалів.

- Затверджено Технічний регламент засобів цивільного захисту. Установлено, що надання на ринку засобів цивільного захисту, які були введені в обіг до набрання чинності зазначеним Регламентом, не може бути заборонене або обмежене. Технічний регламент встановлює вимоги щодо засобів цивільного захисту з метою захисту людей, особового складу сил цивільного захисту, довкілля та майна, надання на ринку, введення в обіг і експлуатацію, вільного руху засобів цивільного захисту, а також врегульовує процедури оцінки відповідності цих засобів.

-  Внесено зміни до Положення про Бюро економічної безпеки України. Врегульовано питання забезпечення самопредставництва БЕБ та його територіальних управлінь у судах через Директора БЕБ, а також без окремого доручення Директора БЕБ через його заступників та працівників структурних підрозділів центрального апарату БЕБ та його територіальних управлінь відповідно до положень про такі підрозділи.

- Внесено зміни до Порядку проведення інспектування Державною аудиторською службою, її міжрегіональними територіальними органами, Положення про Державну аудиторську службу України, Порядку проведення Державною аудиторською службою, її міжрегіональними територіальними органами державного фінансового аудиту використання інформаційних технологій та Порядку проведення Державною аудиторською службою, її міжрегіональними територіальними органами державного фінансового аудиту окремих господарських операцій, що здійснюються субʼєктами господарювання державного сектору економіки з метою приведення їх у відповідність до ЗУ «Про електронні комунікації», ЗУ «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» та ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації». Замінено термін «інформаційно-телекомунікаційних» терміном «інформаційно-комунікаційних».

- Внесено зміни до постанов КМУ від 05.09.2018 N 707 «Деякі питання реалізації пілотного проекту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів» та від 18.12.2019 N 1083 «Про затвердження переліку послуг та тарифів на послуги з надання спеціалізованої медичної допомоги методом трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів, які надаються учасниками пілотного проекту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів».

Зокрема, доповнено Перелік закладів охорони здоровʼя і наукових установ, які уклали з Міністерством охорони здоровʼя або із спеціальною державною установою «Український центр трансплант-координації» договір, новими закладами охорони здоровʼя - комунальним некомерційним підприємством «Лікарня Святого Мартина» та комунальним некомерційним підприємством «Центральна міська клінічна лікарня» Сумської міської ради. Доповнено примітку до Тарифів на послуги з надання спеціалізованої медичної допомоги методом трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів, які надаються учасниками пілотного проекту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів, в частині зменшення тарифу на вартість відповідних медичних виробів.

-  Затверджено Порядок надання гарантій компенсації шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України та воєнних дій на території України, фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання, що ходять під прапором України та під прапорами іноземних держав. Порядком встановлено механізм надання гарантій компенсації шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії РФ проти України та воєнних дій на території України, фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання, що ходять під прапором України та під прапорами іноземних держав (крім суден, власниками або судновласниками яких є громадяни РФ та РБ, юридичні особи, які зареєстровані на території РФ та РБ, юридичні особи, зареєстровані на території України, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є громадяни РФ та РБ, чи юридичні особи, зареєстровані на території України, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є РФ та РБ, фізичні та юридичні особи, стосовно яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до ЗУ «Про санкції»), у разі заподіяння шкоди під час перебування таких суден у територіальних водах України, коли такі судна для здійснення вантажних перевезень прямують до/з відкритих морських портів України.

- Внесено зміни до постанови КМУ від 19.05.2021 N 497 «Про атестацію здобувачів ступеня фахової передвищої освіти та ступенів вищої освіти на першому (бакалаврському) та другому (магістерському) рівнях у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту». Установлено, що у період воєнного стану та протягом одного року після його припинення або скасування атестація здобувачів ступеня фахової передвищої, вищої освіти здійснюється без проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту у формі, визначеній закладом освіти, для: здобувачів ступеня фахової передвищої, вищої освіти за спеціальностями галузей знань 25 «Воєнні науки, національна безпека, безпека державного кордону», 26 «Цивільна безпека»; здобувачів ступеня фахової передвищої, вищої освіти у вищих військових навчальних закладах, закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти та закладах фахової передвищої військової освіти, які є військовослужбовцями, поліцейськими, рятувальниками або особами рядового чи начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби; здобувачів ступеня фахової передвищої, вищої освіти за заочною формою здобуття освіти, які є військовослужбовцями. Установлено також, що у 2023 році атестація здобувачів ступеня фахової передвишої освіти за спеціальностями галузі знань 27 «Транспорт» та здобувачів ступеня вищої освіти на першому (бакалаврському) рівні за спеціальностями 143 «Атомна енергетика», 272 «Авіаційний транспорт», 273 «Залізничний транспорт» здійснюється без проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту у формі, визначеній закладом освіти.

- Затверджено Порядок встановлення переліку держав, громадяни або резиденти яких можуть набути статус електронного резидента (е-резидента).

- Внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо надання соціальної та психологічної допомоги центрами соціально-психологічної реабілітації населення. Доповнено Порядок напрямом спрямування бюджетних коштів на витрати, повʼязані з реконструкцією/капітальним ремонтом центрів соціально-психологічної реабілітації населення та інші повʼязані з цим видатки.

- Внесено зміни до Порядку розроблення та перегляду секторальних планів ринкового нагляду, моніторингу та звітування про їх виконання. Розширено відомості, що зазначаються у звіті про виконання секторального плану державного ринкового нагляду. Узгоджено термінологію Порядку з ЗУ «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції». Уточнено повноваження та обовʼязки органів державного ринкового нагляду та митних органів.

- Внесено зміни до Порядку використання коштів з рахунка «Фонд відновлення зруйнованого майна та інфраструктури». Змінено механізм здійснення видатків та використання коштів з рахунка «Фонд відновлення зруйнованого майна та інфраструктури», відкритого Мінінфраструктури в Національному банку, у звʼязку з віднесенням таких коштів до джерел формування спеціального фонду Державного бюджету України та можливості передачі таких коштів з урахуванням їх цільового призначення іншому головному розпоряднику коштів державного бюджету (з відкриттям у разі потреби нових бюджетних програм, включаючи трансферти місцевим бюджетам) згідно положень пункту 56 розділу VI «Прикінцевих та перехідних положень» Бюджетного кодексу України.

- Передано 41 цілісний майновий комплекс державних підприємств, установ, організацій та повноваження з управління корпоративними правами держави щодо двох суб’єктів господарювання зі сфери управління Міністерства розвитку громад та територій до сфери управління Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

- Утворено Координаційний центр з розвитку сімейного виховання та догляду дітей. Затверджено Положення про Координаційний центр. Визначено, що Координаційний центр є тимчасовим консультативно-дорадчим органом КМУ, що утворюється для забезпечення узгодження дій центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій з питань підготовки і проведення заходів загальнодержавного значення з метою швидкого та ефективного розроблення та впровадження Національного плану сімейного виховання та догляду дітей в Україні та програм з розвитку сімейного виховання дітей, забезпечення системного підходу до організації та координації заходів з виконання Плану, планування відповідних заходів, проведення моніторингу та аналізу стану їх здійснення.

- Затверджено розподіл у 2023 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам за програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей осіб, визначених пунктами 2-5 частини першої статті 10-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», для осіб з інвалідністю І-II групи, яка настала внаслідок поранення, контузі, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у звʼязку з військовою агресією Російської Федерації проти України, визначених пунктами 11-14 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов» в обсязі 1 млрд. 699 млн. 57,35 тис. гривень.

- Затверджено план заходів щодо реформування системи медико-соціальної експертизи в Україні. План передбачає формування концептуального бачення, нормативно-правове, а також організаційно-управлінське та технічне забезпечення зміни оцінки потреб та механізмів їхнього забезпечення для осіб з обмеженням повсякденного функціонування та реформування проведення медико-соціальної експертизи в Україні.

- Погоджено пропозицію Державного агентства резерву щодо реорганізації 11 державних організацій шляхом перетворення їх в державні підприємства.

- Схвалено проект листа Уряду України до Глобального форуму з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей стосовно перенесення дати першого автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки для податкових цілей. Проектом Листа передбачається перенесення дати першого автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки для податкових цілей з вересня 2023 року на вересень 2024 року.

- Внесено зміни у додаток до розпорядження КМУ від 09.12.2020 N 1549 «Про межі території морського порту Ізмаїл», якими передбачено включення до меж території морського порту Ізмаїл 5 земельних ділянок, розташованих на території Старонекрасівської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, відповідно до вимог статті 8 ЗУ «Про морські порти України».

- Здійснено розподіл у 2023 році резерву освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам в обсязі 3 млн. 102,9 тис. гривень з метою погашення заборгованості із виплати заробітної плати з нарахуваннями, що виникла у 2022 році в бюджеті Виноградівської сільської ради Херсонської області», — сообщил Мельничук. 

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду