Що готує українцям мовний закон: думки депутатів, відео

11:26, 26 марта 2019
Народні депутати України поділилися з «Право TV» думками щодо закону про мову.
Що готує українцям мовний закон: думки депутатів, відео
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович закликала українських парламентарів не проводити голосування щодо мовного закону до 31 березня, а розглянути законопроект після президентських виборів. В інтерв’ю каналу «Право TV» народні депутати України поділилися своїми думками з приводу положень резонансного закону та відповідної реакції Заходу.

Під час обговорення будь-якого законопроекту, у т.ч. про статус державної мови, треба відходити від політичних гасел і говорити більш професійною мовою. На цьому наголосив народний депутат Сергій Власенко«Повинно бути наступне: державна мова — одна, спілкування українців у публічній, державній площині — державною мовою, а у приватному спілкуванні — будь ласка, спілкуйтеся будь-якою мовою, якою вам зручно. Що стосується Ради Європи і Дуні Міятович, то це її позиція. Вона може радити все що завгодно, а ми будемо у відповідь радити, що їй робити, і це теж, напевне, нормально».

«Уже як наші європейські партнери сказали, що не треба поспішати голосувати за мовний закон як піар-кампанію перед виборами, то очевидно, що ми повинні зробити висновки. Нам потрібен стрижневий закон, закон для формування нації, а не недозакон», — додає народний депутат Олег Барна. На його думку, треба взяти до уваги всі можливі правки, яких потребує цей законопроект, зокрема, щодо захисту наукових робіт, викладання у школах державною мовою тощо.

А правок до мовного закону дійсно чимало — понад 2 тисячі. Багато з них є абсурдними, подані лише для затягування розгляду законопроекту, переконаний депутат Юрій Дерев’янко.

Деякі народні депутати вважають, що розгляд закону про мову в Україні не на часі. Так, Олексій Гончаренко мовної проблеми в нашій державі не бачить і закликає колег слідувати заповіді: «Не нашкодь».

Народний депутат Юрій Павленко також вважає, що мовний закон варто ухвалювати після 31 березня, після серйозного суспільного обговорення в країни, з міжнародними партнерами, а також з тими державами, представники національностей яких живуть на території України та є її громадянами.

Питання мовного інформаційного простору варто «виносити за дужки» — і цього закону про державну мову, й інших, заявив народний депутат Ігор Мосійчук. І додав: «Країні потрібна лагідна українізація, а ми, схоже, її зупинили».

Пом’якшує виконання мовного закону, зокрема, наявність у ньому перехідних періодів для поступової адаптації до нових вимог. Дотримуватися їх вже давно потрібно, резюмував народний депутат Руслан Сидорович«Якщо просто вдуматися в те, що на 28-му році незалежності країна не має закону, який регулює функціонування державної мови, — це нонсенс. Прийняття закону про державну мову — це один з елементів державності. Не може країна функціонувати в умовах, коли державна мова лише фіксується однією статтею Конституції».

Автор:
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду