Конкурс на зайняття вакантних посад членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів очами конкурсантки

12:05, 1 квітня 2023
Суддя Донецького ОАС, кандидат до ВККС Вікторія Голуб: «Залишається незрозумілим, чому у мене, кандидатки, яка входила до переліку 301 кандидата, які подали документи на конкурсі, не витребували жодного пояснюючого документа, якщо у членів Конкурсної комісії виникли якісь сумніви щодо моєї кандидатури? Разом з тим, якщо сумніви були відсутні – чому не допустили до співбесіди?».
Конкурс на зайняття вакантних посад членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів очами конкурсантки
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вікторія ГОЛУБ,

суддя Донецького окружного адміністративного суду, кандидат до ВККС,

спеціально для «Судово-юридичної газети»

Написання цієї статті викликано публікацією в «Судово-юридичній газеті» на офіційному сайті sud.ua статті під назвою «Більше не було компетентних і доброчесних» у Комісії з добору членів ВККС пояснили, чому відібрали лише 10 суддів з 32 рекомендованих кандидатів».

Якщо стисло, я, будучи суддею Донецького окружного адміністративного суду та маючи досвід роботи в судовій системі більше 20 років, вирішила взяти участь в оголошеному 21 січня 2022 року Конкурсною комісією з відбору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі – Конкурсна комісія) конкурсі на зайняття вакантних посад членів ВККС.

За умовами вказаного конкурсу документи від осіб, які бажають взяти участь у конкурсі, приймались з 4 лютого 2022 року до 4 березня 2022 року включно. Також був наведений перелік документів, які необхідно було подати разом із заявою про намір бути призначеною членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

На виконання умов оголошеного конкурсу я 24 лютого 2022 року особисто привезла до Вищої ради правосуддя повний пакет документів (оригінали та копії), необхідний для участі у конкурсі.

У зв’язку із запровадженням 24 лютого 2022 року в Україні воєнного стану вказані документи працівниками відділу канцелярії Вищої ради правосуддя в мене прийняті не були. Проте охороною Вищої ради правосуддя 24 лютого 2022 року мої документи були зареєстровані в Журналі обліку відвідувачів Вищої ради правосуддя та залишені мною у поштовій скриньці для вхідних документів. За офіційною відповіддю в. о. голови Вищої ради правосуддя Віталія Саліхова, моя заява про допуск до участі в конкурсі на зайняття вакантної посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з доданими до неї матеріалами була зареєстрована у Вищій раді правосуддя. Тож я входила до переліку 301 кандидата, які подали документи на конкурс.

Попри всі ці складнощі, які спіткали на шляху подачі необхідного пакету документів, жодного разу не пошкодувала про рішення брати участь у цьому конкурсі. Незважаючи на те, що навіть не потрапила до списку 64 кандидатів, допущених до співбесіди, сам шлях до цього я сприймаю як величезний досвід. Дещо усвідомила та зробила для себе необхідні висновки. Поспішаючи виконати умови конкурсу щодо необхідності подання за 5 днів до співбесіди Сертифікату про рівень володіння державною мовою, у жовтні 2022 року успішно склала цей іспит.

Та єдине, що залишилось незрозумілим та відповіді немає й до теперішнього часу, за яким принципом були обрані 64 кандидати та чому я не потрапила до цього списку.

Більш того, неясно, як конкурс до органу, який є відповідальним за формування суддівського корпусу, переведення суддів, забезпечення їх належного кваліфікаційного рівня та інших важливих питань у судовій системі, може бути суб’єктивним? Про це відверто розповів під час VII Східноукраїнського судового форуму АРССУ представник Конкурсної комісії. Наведене було обґрунтовано тим, що під час конкурсу не передбачені тести або психологічне оцінювання.

Але найбільше мене, як суддю та кандидатку у конкурсі, обурило висловлювання одного з членів Конкурсної комісії. Так, під час завершення конкурсу член Конкурсної комісії по квоті міжнародних експертів Роберт Брукхейсен (Нідерланди) пояснив диспропорцію у кількості рекомендацій серед суддів наступним чином.

«Нам потрібно було обрати кандидатів на основі критеріїв компетентності та доброчесності. Саме це ми і зробили. На першому етапі у нас було близько 100 суддів, які подали документи на конкурс. Але відібрали ми лише 10 суддів. Причина, чому нам не вдалося відібрати більше суддів або суддів у відставці, полягає в тому, що вони видалися нам такими, що не зовсім в повній мірі відповідають критеріям професійної компетентності та доброчесності. Особливо доброчесність в судовій системі (України) викликає дуже багато запитань. Ці люди не змогли переконати нас у своєї доброчесності. Власне, зважаючи на це, ми змогли відібрати лише 10 суддів», - розповів Роберт Брукхейсен.

Хочу пояснити, що в цьому коментарі мова йде про 107 суддів (96 суддів та 11 суддів у відставці) зі складу 301 кандидата, які за результатами перевірки документів на відповідність вимогам Закону України «Про судоустрій та статус суддів» були допущені до участі в конкурсі.

Однак невідомо, як переконати в своїй доброчесності, якщо для цього не надали ніякої можливості? Обираючи одних конкурсантів, члени Конкурсної комісії ніяким чином не обґрунтували свої рішення іншим конкурсантам, чому їх кандидатури були відхилені під гаслом «позитивного відбору». Достеменно усвідомлюючи, що відсутні будь-які рішення про невідповідність певного кандидата критеріям професійної компетентності та доброчесності, а відповідно, і можливість у останнього спростувати наведене, член Конкурсної комісії дозволяє собі ставити під сумнів доброчесність 97 кандидатів-суддів. Вказані дії є неприпустимими з боку члена Конкурсної комісії, відповідального за проведення конкурсу з відбору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з метою здійснення реформи судової системи та набуття Україною членства в Європейському Союзі.

За офіційною інформацією, розміщеною на сайті Вищої ради правосуддя, з 6 жовтня 2022 року Конкурсною комісією було вивчено 13 828 документів, включаючи майже 1 500 майнових декларацій, понад 640 пояснюючих документів кандидатів та близько 300 довідок від громадських організацій щодо 301 кандидата, які були допущені до участі у конкурсі.

Але залишається незрозумілим, чому у мене, кандидатки, яка входила до переліку 301 кандидата, які подали документи на конкурсі, не витребували жодного пояснюючого документа, якщо у членів Конкурсної комісії виникли якісь сумніви щодо моєї кандидатури? Разом з тим, якщо сумніви були відсутні – чому не допустили до співбесіди? Також цікаво, у яких кандидатів і в якій кількості витребовували пояснюючі документи, якщо кількість пояснюючих документів склала 640, а кандидатів всього 301?

Вищенаведене, на моє переконання, призвело до рекомендації Конкурсною комісією всього 10 суддів із загального списку рекомендованих 32 кандидатів, перелік яких був направлений Вищий раді правосуддя для призначення нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Крім того, серед обраного списку 32 кандидатів не дотримано гендерної рівності, оскільки з 32 рекомендованих кандидатів 25 чоловіків та 7 жінок.

Конкурсна комісія під час офіційного засідання, яке відбулося 13 липня 2022 року у Варшаві, Польща, визнала своїм обов’язком зробити все можливе, щоб продовжити проведення конкурсу на посади членів ВККС на засадах неупередженості, прозорості, професійності, незалежності та доброчесності.

Проте при затвердженні остаточного списку із 32 кандидатів, членами Конкурсної комісії не дотримано вимог ч. 5 ст. 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Так, відповідно до ч. 5 ст. 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Конкурсна комісія проводить добір кандидатів на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, які відповідають критеріям доброчесності та професійної компетентності, з розрахунку не менше двох кандидатів на одну вакантну посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

В даному випадку, обираючи 10 суддів, з яких Вища рада правосуддя повинна призначити 8 на посаду членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Конкурсна комісія фактично поставила Вищу раду правосуддя перед фактом, що проводити добір кандидатів треба буде з розрахунку менше 2 кандидатів на одну вакансію у ВККС. Наведене ставитиме під сумнів легітимність та законність їх призначення.

Відповідно до озвученої 17 березня 2023 року головою Вищої ради правосуддя Григорієм Усиком на брифінгу для ЗМІ позиції, з рекомендованих Конкурсною комісією кандидатів на посади членів ВККС, до якого включено лише 10 суддів або суддів у відставці, Вища рада правосуддя може призначити лише 5 членів ВККС. Наведене ставить під загрозу запуск роботи ВККС, оскільки вона вважається повноважною за умови, якщо до її складу будуть входити не менше 6 суддів.

І на останок хочу зазначити, що вже більше 20 років працюю в судовій системі України і можу з впевненістю стверджувати, що серед 107 знайдеться набагато більше, ніж 10 доброчесних, компетентних та відданих своїй справі суддів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва