Рада призначила пенсії для політв’язнів часів СРСР

19:46, 29 травня 2023
Сума щомісячної надбавки складатиме понад 4000 гривень.
Рада призначила пенсії для політв’язнів часів СРСР
Фото: ukrinform.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

29 травня Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до законів України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» та «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» стосовно борців за незалежність України у ХХ столітті та деяких інших осіб», яким встановила пенсію за особливі заслуги перед Україною (як надбавку до пенсії) борцям за незалежність України у ХХ столітті, які за часів комуністичного тоталітарного режиму зазнали репресій за політичними або релігійними мотивами у формі позбавлення волі (ув’язнення) або примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу та були реабілітовані у встановленому законом порядку. Про це повідомив офіційний сайт Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

«Сума відповідної щомісячної надбавки до пенсії складатиме 4200 гривень. Ця сума буде щорічно індексована, починаючи з 1 березня 2024 року.

Винайти кошти в Державному бюджеті, які забезпечуватимуть відповідні видатки, вдалося завдяки, зокрема, скасуванню пенсій за особливі заслуги перед Україною для народних депутатів України, депутатів колишніх Союзу РСР та Української РСР, членів Кабінету Міністрів України та Уряду колишньої Української РСР. Цим рішенням нинішня генерація народних депутатів та Уряду продемонструвала шану мужності та героїзму борців за незалежність України у ХХ столітті у протистоянні комуністичному режиму, непохитній відданості справі щодо зміцнення української державності, активній громадянській позиції попри тортури та репресії.

На превеликий жаль з кожним роком кількість борців за незалежність України у ХХ столітті зменшується та обчислюється десятками», - сказано у повідомленні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді