28 вересня: яке сьогодні церковне свято і що відзначають у світі

09:14, 28 вересня 2022
28 вересня в церковному календарі – день пам'яті великомученика Микити.
28 вересня: яке сьогодні церковне свято і що відзначають у світі
Джерело фото: depositphotos.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У середу, 28 вересня, у світі відзначають Міжнародний день загального доступу до інформації, Всесвітній день боротьби проти сказу, День свободи від голоду, Міжнародний день права знати, Міжнародний день безпечного аборту, пише ТСН.

Який сьогодні день в Україні і світі

28 вересня - День свободи від голоду. Його головна мета в тому, щоб поширити обізнанність щодо актуальної на сьогоднішній день проблеми нестачі продовольчих продуктів. Ввели цей день 2006 року за ініціативою некомерційної всесвітньої організації Freedom from Hunger, яка працює в 19 країнах світу.

Також 28 вересня - Міжнародний день безпечного аборту. Подія була запроваджена Всесвітньою організацією охорони здоров'я 2011 року. Згідно з даними ВООЗ щороку здійснюється близько 25 тисяч підпільних абортів. Вони завдають чималої шкоди здоров'ю жінки та можуть навіть призвести до летальних наслідків.

А ще 28 вересня - Міжнародний день права знати. Свято було засноване у Болгарії 2002 року під час конференції громадських організацій, які спеціалізуються на захисті інформації. 2015 року його затвердили в ЮНЕСКО. Україна була однією з країн-засновниць цього свята.

28 вересня - Всесвітній день боротьби проти сказу. Проєкт був створений за ініціативою Глобального альянсу з контролю сказу. День присвятили Луї Пастеру. Він був відомим французьким мікробіологом. Саме дату його смерті обрали як Всесвітній день боротьби проти сказу.

Також 28 вересня - Міжнародний день поке. Поке - національна страва гавайської кухні. Її готують з нарізаної сирої риби, водорослів ліму, горіха молуккського дерева та морської солі. Замість риби інколи використовують восьминогів чи інших морських молюсків. В 1970-х роках поке розповсюдилося за межі архіпелагу.

А ще 28 вересня - Міжнародний день загального доступу до інформації. 1766 року Швеція прийняла перший у світі закон про доступ до інформації. В Україні схожий закон прийняли 1992 року. А саме свято було створене 2015 року під час генеральної конференції ЮНЕСКО на 38-й сесії в Парижі.

Яке сьогодні, 28 вересня, церковне свято

28 вересня в церковному календарі – день пам'яті великомученика Микити. Був святим та ґотським воїном. Жив на східному боці ріки Дунай (нині Румунія) в середині IV століття. В молодості почав проповідувати християнство. Згодом висвятився на священника. У той час король остроґотів Атанаріх жорстоко переслідував християн. Микиту язичники спалили живцем.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва