Пенсіонер знову пішов на роботу: чи буде він отримувати виплати за вислугу років

22:42, 11 жовтня 2023
У разі працевлаштування після призначення пенсії за вислугу років на роботу, яка дає право на цей вид пенсії, виплата пенсії припиняється та поновлюється з дня, що слідує за днем звільнення з роботи.
Пенсіонер знову пішов на роботу: чи буде він отримувати виплати за вислугу років
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Пенсійному фонді України роз’яснили, чи буде продовжувати отримувати пенсію за вислугу років особа, яка знову працевлаштувалася.

Так, закон визначає обов’язок пенсіонера повідомляти про факт свого працевлаштування або звільнення з роботи (стаття 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»), оскільки право на виплату пенсії/визначення її розміру в багатьох випадках пов’язано зі статусом пенсіонера – «працюючий / непрацюючий».

Зокрема, пенсія за вислугу років призначається при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію. У разі працевлаштування після призначення пенсії за вислугу років на роботу, яка дає право на цей вид пенсії, виплата пенсії припиняється та поновлюється з дня, що слідує за днем звільнення з роботи.

Наприклад, особа працювала вчителем і отримувала пенсію за вислугу років, а потім почала працювати асистентом вчителя в загальноосвітньому навчальному закладі. Нова посада не дає право на призначення пенсії за вислугу років. Відтак, в період роботи на зазначеній посаді призначена пенсія за вислугу років виплачується.

Раніше ми писали, хто з військових може вийти на пенсію за вислугою років та коли.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду