Велика приватизація по-новому: стартову ціну продажу підприємств встановлюватимуть на рівні балансової вартості

07:32, 2 серпня 2022
У разі підписання закону стартова ціна об’єктів великої приватизації буде встановлюватися на рівні балансової вартості об’єкта.
Велика приватизація по-новому: стартову ціну продажу підприємств встановлюватимуть на рівні балансової вартості
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт № 7451 про внесення змін до Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» та інших законодавчих актів України щодо сприяння процесам релокації підприємств в умовах воєнного стану та економічного відновлення держави, яким, серед іншого, змінюється процедура визначення стартової ціни об’єктів великої приватизації.

Згідно з документом стартова ціна об'єкта великої приватизації встановлюється аукціонною комісією на рівні балансової вартості об'єкта (активів об'єкта) великої приватизації згідно з даними фінансової звітності за останній звітний період.

У фінансовій звітності, за даними якої визначається стартова ціна об’єкта великої приватизації, відображається переоцінка необоротних активів відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності та вимог Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», проведена не більше ніж за один рік до дати оцінки.

Передбачається, що об’єкти великої приватизації продаватимуть на електронному аукціоні. Попри визначену законом процедуру продажу на електронному аукціоні зміна методики визначення стартової ціни може потенційно призвести до зменшення кінцевої вартості об’єкта великої приватизації. За бажання продати об’єкт за будь-яку ціну «кому треба» можна намалювати потрібну фінансову звітність. Законодавець не передбачив необхідність принаймі підтвердження звітності аудиторами зі світовим ім’ям.

Наразі процедура визначення стартової ціни об’єкта великої приватизації врегульована статтею 22 Закону «Про приватизацію державного та комунального майна». Згідно з нею стартова ціна об’єкта великої приватизації визначається радником (у разі залучення).

У разі необрання радника у процесі конкурсного відбору стартова ціна об’єкта великої приватизації встановлюється аукціонною комісією на підставі вартості, визначеної відповідно до Методики оцінки, що затверджується Кабінетом Міністрів України. Форма аукціонної пропозиції щодо стартової ціни об’єктів великої приватизації затверджується Фондом державного майна України або місцевою радою.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 29 квітня Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження, яким скасував приватизацію «Президент готелю».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Ярослав Конощук

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва