РСУ рекомендувала судам вимагати від адвокатів та держорганів зареєструватися у ЄСІТС

10:49, 8 серпня 2022
Рішенням Ради суддів рекомендовано судам вимагати у адвокатів та державних органів зареєструватися в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.
РСУ рекомендувала судам вимагати від адвокатів та держорганів зареєструватися у ЄСІТС
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Рішенням Ради суддів України від 5 серпня рекомендовано судам у випадках, коли адвокат, нотаріус, приватний виконавець, арбітражний керуючий, судовий експерт, державний орган, орган місцевого самоврядування, суб’єкт господарювання державного або комунального секторів економіки, який бере участь у справі, не має офіційної електронної адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС) – вимагати зареєструвати таку офіційну електронну адресу для подальшого направлення судом процесуальних документів в електронній формі.

Разом з тим, цим же рішенням РСУ рекомендувала судам у разі відсутності можливості у суді роздрукувати документи, що надійшли в електронній формі через значний їх обсяг, звертатися до учасників судових проваджень з пропозицією додатково подати відповідні документи для суду у паперовій формі.

А учасникам процесу при подачі значного обсягу документів до суду в електронній формі (понад 30 аркушів) – додатково подавати їх суду в паперовій формі.

Отже, навіть якщо особи зареєструються у ЄСІТС, їм потрібно буде дублювати процесуальні документи на папері (адже значна частина позовів з додатками налічують більше 30 сторінок).

Справа у тому, що впровадження електронної справи в рамках введення ЄСІТС, так і не відбулося (хоча її запуск планувався ще 2019 року і були витрачені бюджетні кошти). Тобто, справи досі ведуться у паперовій формі.

Суди вимушені розруковувати подані через Електронний суд документи.

«До Ради суддів України надходить інформація, що в окремих випадках учасники судових проваджень через «Електронний кабінет» надсилають процесуальні документи великого обсягу. В деяких випадках їх кількість перевищує більше 1000 аркушів.

З огляду на скрутний стан фінансового забезпечення судів та неможливість придбавати папір, витратні матеріали, здійснювати заправку оргтехніки, суди не в змозі здійснювати роздрукування таких документів з метою їх долучення до матеріалів справи. При цьому не усі суди забезпечені комп'ютерною технікою в залах судових засідань, а тому суд не може здійснювати безпосереднє дослідження поданих матеріалів виключно у електронній формі.

Пунктом 113 Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 № 1845/0/15-21 (зі змінами), визначено, що до забезпечення початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС справи розглядаються (формуються та зберігаються) в паперовій формі. Документи, що надійшли до суду в електронній формі, роздруковуються за наявності такої можливості в суді та приєднуються до матеріалів паперової справи.

У таких випадках Рада суддів України вважає за необхідне рекомендувати судам звертатися до учасників судових проваджень з пропозицією додатково подати відповідні документи для суду у паперовій формі. Учасникам судових проваджень слід використовувати функціонал "Електронного кабінету" для ознайомлення з поданими документами в електронній формі», - зазначає РСУ у своєму рішенні.

Нагадаємо також, що у парламенті зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання офіційних електронних адрес в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі представниками правничих професій, юридичними особами та фізичними особами-підприємцями» 7574. Проект внесений, у тому числі, членами Комітету ВР з питань правової політики від фракції «Слуга народу» (Денис Маслов, Павло Павліш, Сергій Вельможний).

Мета проекту Закону - запровадження обов’язкової реєстрації та використання офіційних електронних адрес у Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі представниками правничих професій, юридичними особами та фізичними особами-підприємцями.

Також ДСА збирається закупити у Viber і WhatsApp послуги з повідомлення учасників судових справ.

Детальніше про «суд у смартфоні 2.0» можна прочитати за посиланням.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Наталя Мамченко

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва