ДСА збирається закупити у Viber і WhatsApp послуги з повідомлення учасників судових справ

18:00, 8 серпня 2022
Вочевидь Дії та єСуду поки недостатньо, і учасникам справ рекомендують листуватися із судом через Viber і WhatsApp.
ДСА збирається закупити у Viber і WhatsApp послуги з повідомлення учасників судових справ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Державна судова адміністрація (ДСА) планує здійснити закупівлі послуг у компаній, які є власниками мессенджерів Viber і WhatsApp, для того, щоб суди могли повідомляти учасників судових справ через ці мессенджери з відповідним підтвердженням прочитання повідомлення.

Як розповів на засіданні Ради суддів України 5 серпня заступник голови ДСА Сергій Чорнуцький, ДСА може забезпечити закупівлі платних послуг у Viber і WhatsApp для корпоративних клієнтів, за якими вони будуть давати підтвердження доставки і прочитання повідомлень від судів для учасників судових процесів. Однак це буде не безкоштовно.

Він дав порівняння по цифрах.

Паперова повістка коштує 45 грн.

Вартість смс-повідомлення мобільного оператора 43 коп. Але для того, щоб відправити повістку, треба 5-6 повідомлень і загальна вартість буде близько 2,50 грн.

«У випадку з Вайбером це одне повідомлення і вартість 31 копійка. І можна відсилати текст. А з приводу файлів треба ще уточнити», - сказав Чорнуцький.

Отже, поки у ДСА не знають, чи можна буде через Viber і WhatsApp пересилати тексти судових рішень, як запропонували у РСУ.

Нагадаємо, як раніше писала «Судово-юридична газета», РСУ рекомендувала судам закупити телефонні номери, аби надсилати учасникам процесу судові повістки та судові рішення через Viber та інші месенджери.

«Є практика з часів початку пандемії. Вона насправді «напівлегальна», бо люди використовують свої особисті номери телефонів і намагаються комунікувати з учасниками судових проваджень за допомогою месенджерів.

Ми не намагаємося підмінити в цьому рішенні якісь процесуальні норми, ми лише намагаємося впровадити практику у ситуації, якщо є така можливість, якщо людина у позовній заяві чи процесуальному документі сама зазначає номер мобільного телефону, погоджується на те, щоб суд з нею спілкувався саме таким чином.

Ми пропонуємо ДСА запровадити цю практику, закупити певну кількість мобільних номерів телефонів, розробити якийсь тимчасовий документ стосовно комунікації суду зі сторонами за допомогою месенджерів. Насправді така практика до певної міри існувала, коли вроваджувалося смс-інформування учасників процесу (судові повістки)», - зазначив Богдан Моніч.

Разом із тим, поки незрозуміло, як це в’яжеться з тим, що 27 липня Верховна Рада ухвалила в цілому як Закон законопроект 7315 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій та статус суддів» про додаткові способи інформування про судові справи та проведення зборів суддів в умовах військового чи надзвичайного стану». Закон дозволяє інформувати про суд, що розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату та час судового засідання з використанням мобільного додатка Портала Дія.

Окрім того, ДСА раніше розповідала, що мобільний застосунок «єСуд» та «Дія» активно використовуються для повідомлень учасників проваджень.

Зокрема, за словами ДСА, з вересня 2021 року функціонує мобільний застосунок «єСуд», який є версією підсистеми «Електронний суд», адаптованої для використання за допомогою мобільних пристроїв (смартфонів, планшетів та інших мобільних девайсів). Зокрема, «єСуд» дозволяє:

- отримувати повістки та повідомлення про судові засідання;

  • переглядати судові рішення та інші процесуальні документи по справі;
  • переглядати заяви, клопотання та інші документи, які користувач створив у своєму кабінеті;
  • переглядати з можливістю анулювання довіреностей та ордерів, які видав користувач.

«54 000 повідомлень сформовано лише за перший день, з моменту впровадження сервісу надсилання повідомлень про дату та час проведення судових засідань, в яких стороною по справі є користувач «Дія». Динамічно набирає оберти застосунок «єСуд», зареєстровано 28 688 користувачів, з яких:

  • Android – 16 392;
  • іOs – 12 296.
  • Не зупиняємось на досягнутому і рухаємось тільки вперед», — зазначали наприкінці 2021 року.

Однак тепер, судячи зі слів Сергія Чорнуцького, також пропонується ще один шлях повідомлень учасників справ з тим же функціоналом - через Viber і WhatsApp. Поки не зовсім зрозуміло, чи треба буде людині, в якої вже встановлені Дія, єСуд, додатково комунікувати із судом ще й через месенджери.

Зокрема, у рішенні РСУ від 5 серпня судам рекомендовано:

- виклики та повідомлення, обмін процесуальними документами з учасниками судових проваджень у першу чергу здійснювати за допомогою електронної пошти та/або з використанням вказаних учасниками судових проваджень мобільних телефонів (в тому числі й з використанням месенджерів, які дозволяють отримати інформацію про доставку відповідного повідомлення, процесуального документа, та отримати інформацію про їх прочитання);

- виклики та повідомлення, обмін процесуальними документами з учасниками судових проваджень за допомогою засобів традиційного поштового зв'язку здійснювати виключно у разі неможливості комунікації за допомогою електронної пошти та/або з використанням вказаних учасниками судових проваджень мобільних телефонів (в тому числі й з використанням месенджерів, які дозволяють отримати інформацію про доставку відповідного повідомлення, процесуального документа, та отримати інформацію про їх прочитання);

- розглянути можливість розміщення на офіційних сайтах інформації про мобільні телефони, через які учасники судових проваджень зможуть комунікувати з судом (або офісом судді) за допомогою месенджерів, які дозволяють отримати інформацію про доставку відповідного повідомлення, процесуального документа, та отримати інформацію про їх прочитання;

- розглянути можливість створення та розміщення на офіційних сайтах суду альтернативних поштових адрес (зареєстрованих на безпечних доменних іменах), через які учасники судових проваджень зможуть комунікувати з судом (або офісом судді) у випадку неможливості використання офіційної електронної адреси суду.

Учасникам рекомендовано при подачі до суду процесуальних документів зазначати мобільний номер телефону та найбільш зручний месенджер, через які суд може здійснювати виклики та повідомлення, або обмінюватися електронними документами;

- при наявності на офіційних сайтах судів інформації про мобільні телефони, альтернативні поштові адреси, через які учасники судових проваджень зможуть комунікувати з судом (або офісом судді) – використовувати їх для комунікації з судом;

Судам, розпорядникам бюджетних коштів рекомендували:

- розглянути можливість закупівлі для судів та/або офісів судів мобільних номерів телефонів з подальшою реєстрацією відповідних акаунтів у месенджерах, які дозволяють отримати інформацію про доставку відповідного повідомлення, процесуального документа, та отримати інформацію про їх прочитання, як офіційних засобів комунікації суду, розміщення цих номерів телефонів на офіційних сайтах судів;

- в найкоротші строки розробити та затвердити тимчасовий Порядок надсилання учасникам судового процесу текстів судових повісток, процесуальних документів суду за допомогою месенджерів, які дозволяють отримати інформацію про доставку відповідного повідомлення, процесуального документа, та отримати інформацію про їх прочитання», - зазначено в рішенні РСУ.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Наталя Мамченко

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва