У ДСА України підбили проміжні підсумки роботи з цифровізації правосуддя

15:53, 22 февраля 2022
Під час зустрічі члени робочої групи обговорили поточний стан впровадження ЄСІТС та поправки до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання електронних адрес.
У ДСА України підбили проміжні підсумки роботи з цифровізації правосуддя
Джерело фото: ДСА
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Проміжні результати роботи з цифровізації правосуддя та суміжних правових інститутів обговорювалися 17 лютого 2022 року  під час засідання робочої групи, що діє при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики і яку очолює народний депутат України Роман Бабій. Про це повідомляється на сайті ДСА. 

Під час зустрічі члени робочої групи обговорили поточний стан впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) та поправки до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання електронних адрес.

Позицію Державної судової адміністрації України з означених питань надав заступник Голови Сергій Чорнуцький

С.Чорнуцький вважає, що важливою передумовою для розробки наступних підсистем ЄСІТС є погодження в кінці минулого року Міністерством цифрової трансформації України галузевої програми інформатизації місцевих та апеляційних судів на 2022-2024 роки, якою підтверджені кількісні й вартісні характеристики потреби судів у засобах інформатизації.

«Тобто, на сьогодні ми маємо повний комплект погодженої проєктної документації – галузеву програму інформатизації та техніко-економічне обґрунтування на побудову ЄСІТС, яке було підготовлено ще минулого року. Однак, на жаль, коштів на побудову ЄСІТС з 2019 року так і досі не передбачено», - підкреслив заступник Голови ДСА України.

Разом з цим, Сергій Чорнуцький інформував членів робочої групи, що в рамках договорів на супроводження діючих підсистем ЄСІТС, силами державних підприємств сфери управління ДСА вдалося значно розширити та вдосконалити функціонал Електронного суду та підсистеми відеоконференцзв’язку (в частині направлення документів сторонам процесу та отримання підтвердження про їх доставлення; перевірки наявності в особи електронного кабінету в ЄСІТС; фіксування перебігу судового засідання; розширення способів авторизації тощо).

Заступник Голови ДСА України також вкотре наголосив, що коштів для продовження робіт із побудови ЄСІТС на цей рік також не передбачено, тому в ДСА України активно вишукуються альтернативні джерела фінансування, у тому числі й серед міжнародних партнерів, які наразі представлені Європейським інвестиційним банком та Світовим банком.

«У січні цього року т.в.о. Голови ДСА України Олексій Сальніков провів робочу зустріч зі Світовим банком, на якій дійшли попередньої згоди про можливість виділення коштів для потреб ЄСІТС. В подальшому ДСА України буде проведена робота й консультації з Міністерством фінансів для можливості започаткування проєкту зі Світовим банком», – сказав Чорнуцький.

Нагадаємо, що з вересня 2021 року також функціонує мобільний застосунок «єСуд», який є версією підсистеми «Електронний суд», адаптованої для використання за допомогою мобільних пристроїв (смартфонів, планшетів та інших мобільних девайсів). Зокрема, «єСуд» дозволяє:

- отримувати повістки та повідомлення про судові засідання;

- переглядати судові рішення та інші процесуальні документи по справі;

- переглядати заяви, клопотання та інші документи, які користувач створив у своєму кабінеті;

- переглядати з можливістю анулювання довіреностей та ордерів, які видав користувач.

Раніше ми писали, що ДСА роз’яснила окремі питання роботи юридичних осіб в ЄСІТС.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді