Парламент схвалив зміни до КПК щодо підстав для закриття кримінального провадження

07:48, 17 серпня 2022
Змінами до КПК пропонується виключити визнаний неконституційним пункт п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК і доповнити новим пунктом, де підставою для закриття кримінального провадження є втрата чинності законом, яким встановлювалася кримінальна протиправність діяння.
Парламент схвалив зміни до КПК щодо підстав для закриття кримінального провадження
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада 16 серпня схвалила за основу законопроект 7630 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо закриття кримінального провадження у зв’язку з декриміналізацією діяння.

Змінами до КПК пропонується виключити п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК як такий, що визнаний неконституційним, та доповнити зазначену статтю новим пунктом 4-1, згідно з яким підставою для закриття кримінального провадження є втрата чинності законом, яким встановлювалася кримінальна протиправність діяння, у вчиненні якого підозрюється чи обвинувачується особа.

Також запропоновано унеможливити закриття кримінального провадження за цією підставою в разі, якщо підозрюваний, обвинувачений проти цього заперечує. За таких обставин кримінальне провадження буде продовжуватися в загальному порядку, передбаченому КПК України, і у випадку визнання особи винуватою у вчиненні кримінального правопорушення та ухвалення судом обвинувального вироку, вона звільняється від покарання (доповнення п. 2 ч. 4 ст. 374 КПК України).

Як нагадують автори, нещодавно, 8 червня 2022 року Другий сенат Конституційного Суду України ухвалив рішення в справі № 3-20/2021(40/21), згідно з яким пункт 4 частини першої статті 284 КПК визнано таким, що не відповідає Конституції України. Відповідно до п. 3 цього Рішення Верховній Раді необхідно привести нормативне регулювання, встановлене п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК України, що визнаний неконституційним, у відповідність із Конституцією України та цим Рішенням.

Конституційний Суд України вважає, що словосполука «вчинене особою», яка міститься в п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК України, фактично вказує на беззаперечну винуватість такої особи у вчиненні діяння, яке до його декриміналізації вважалось кримінальним правопорушенням. Тим самим на законодавчому рівні уможливлено порушення презумпції невинуватості особи, оскільки декриміналізація діяння не спростовує причетності такої особи до вчинення кримінального правопорушення в минулому та не усуває закономірних загроз її репутації, честі та гідності. На думку Конституційного Суду України, згідно з принципом верховенства права надання згоди особою на закриття стосовно неї кримінального провадження у зв’язку з декриміналізацією діяння обов’язкове, оскільки це є умовою здійснення її права викласти свою позицію стосовно власної невинуватості. Відсутність такої можливості не забезпечує дотримання основних конституційних засад, які поширюються й на кримінальне провадження, а саме рівності перед судом і законом, змагальності сторін та свободи в поданні ними суду своїх доказів і в доведенні перед судом їх переконливості, а отже, призводить до порушення права на судовий захист.

Підтвердженням небезпідставності тверджень Конституційного Суду є й практика застосування п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК України. До прикладу, в постанові третьої судової палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду від 1 березня 2021 р. зазначено: «Наявність такої безумовної підстави для закриття кримінального провадження унеможливлює розгляд доводів у касаційній скарзі особи щодо відсутності в його діях складу злочину, передбаченого ст. 366-1 КК України, та позбавляє Верховний Суд можливості прийняття рішення по суті скарги. Зокрема, Верховний Суд виходить із того, що, на відміну від п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України, положення п. 4 цієї статті не передбачають можливості продовження кримінального провадження в цілях реабілітації засудженого або з інших причин».

Отже, на сьогодні існує необхідність у перегляді положень КПК України щодо підстави закриття кримінального провадження в зв’язку з декриміналізацією діяння та процесуального порядку прийняття такого рішення з урахуванням закріплених у Конституції України прав і свобод людини та гарантій презумпції невинуватості.

Отже, законопроект передбачає:

Кримінальне провадження закривається в разі, якщо втратив чинність закон, яким встановлювалася кримінальна протиправність діяння, у вчиненні якого підозрюється чи обвинувачується особа (новий пункт 4-1).

Якщо вищевказана обставина виявляється під час судового провадження, суд постановляє ухвалу про закриття кримінального провадження.

Закриття кримінального провадження або ухвалення вироку з підстави, передбаченої вище, не допускається, якщо підозрюваний, обвинувачений проти цього заперечує. В цьому разі кримінальне провадження продовжується в загальному порядку, передбаченому цим Кодексом.

Суд може закрити провадження на даній підставі у підготовчому судовому засіданні.

У разі ухвалення обвинувального вироку щодо особи, яка заперечує проти закриття кримінального провадження на підставі пункту 4-1, суд звільняє її від покарання.

Автор: В’ячеслав Хрипун 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва