Процес «оптимізації» місцевих загальних судів відновлено — Вища рада правосуддя

07:10, 22 серпня 2022
Вища рада правосуддя підтримала процес укрупнення загальних судів.
Процес «оптимізації» місцевих загальних судів відновлено — Вища рада правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Вищій раді правосуддя заявили про підтримку процесу укрупнення судів, відомого також як «оптимізація місцевих судів».

Нагадаємо, що процес передбачає більш ніж на половину скорочення кількості районних, міськрайонних та міських судів з метою рівномірного розподілу навантаження на суддів цих судів, а також якіснішого фінансового та матеріально-технічного забезпечення нових судів.

До теми процесу оптимізації судів, яка одразу ж зіткнулася з цілою низкою організаційних, фінансових і кадрових проблем і практично була забута після початку агресії РФ, влада вирішила повернутися у липні.

А вже в серпні цю тему активував новий голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Денис Маслов.

Наприклад, 18 серпня голова Комітету заявив, що «питання оптимізації мережі загальних місцевих судів — це ключове питання судової реформи і без його вирішення всі інші питання не можуть бути реалізовані».

При цьому, як випливає зі слів голови Ради суддів України Богдана Моніча, питання оптимізації судів зараз перебуває на контролі Офісу Президента.

Рада суддів України, а також Державна судова адміністрація, які і раніше підтримували процес оптимізації судів, тепер знову активно підключилися до процесу укрупнення судів. 

«Дуже важливо відзначити, що більшість, практично всі голови апеляційних судів, керівники територіальних управлінь ДСА України та переважна більшість суддів досить позитивно сприймали цю ідею у мирний час і я впевнений, що у нас зараз є досить гарна нагода довести цей процес до завершення», - заявив Богдан Моніч.

З головою РСУ згодні й у Державній судовій адміністрації.

«Концепцію оптимізації мережі місцевих загальних судів ДСА розробляла з урахуванням створення та ліквідації районів за формулою «один район – один суд». Це дозволить автоматично вирішувати проблему малоскладових судів, визначитися з кількістю керівних посад та впорядкувати структуру апарату суду. Власне, питання фінансування та матеріально-технічного забезпечення новостворених судів — це те, на чому ми зосереджуємо і зосереджуватимемо свою основну увагу», - зазначив голова ДСА Олексій Сальніков.

При цьому представники Вищої ради правосуддя раніше практично не висловлювалися щодо свого ставлення до процесу оптимізації судів.

«Оптимізація дасть можливість вирішити питання щодо обсягу фінансування судів, рівномірного навантаження суддів, дотримання вимог процесуального законодавства та загалом раціонального розподілу фінансових і людських ресурсів», - тепер заявив в. о. голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов.

Також у Раді правосуддя зазначили, що процес оптимізації судів стартує із Закарпатської області.

Замість 13 місцевих загальних судів у Закарпатській області залишаться лише 5 судів, у яких суддів буде більше, ніж зараз, тобто 107 замість 99. 

Нагадаємо, що нова мережа судів мала з'явитися в Україні з 1 січня 2022 року, але потім її створення було перенесено на 1 січня 2023 року.

Оптимізація судів передбачає, що з 663 місцевих загальних судів в Україні залишаться приблизно 213 судів.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор В'ячеслав Хрипун

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Мазур
    Микола Мазур
    суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Олександр Сарбей
    Олександр Сарбей
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області