Гетманцев пояснив, чому він проти єВідрядження, за яким пропонувалося випускати бізнес за кордон

09:38, 5 вересня 2022
Новий камінь спотикання: як і пропоновану податкову реформу «10-10-10», можливість виїзду за кордон із «заставою» у 200 тисяч Гетманцев назвав «непродуманою».
Гетманцев пояснив, чому він проти єВідрядження, за яким пропонувалося випускати бізнес за кордон
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Останнім часом у сфері проведення окремих реформ складається враження певного протистояння між різними експертами. Так, в Україні створено два органи, які займаються опрацюванням змін, пов'язаних з економікою.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Міністерство економіки, очолюване першим віце-прем'єр-міністром Юлією Свириденко, з ініціативи Президента України Володимира Зеленського створило Економічний штаб, до якого приєдналися експерти галузі.

Серед представників влади в Економічному штабі – заступники глави Офісу Президента Кирило Тимошенко та Ростислав Шурма, а також перший заступник голови Мінекономіки Денис Кудін.

З іншого боку, існує Нацрада з відновлення України, секретарем якої є голова Комітету ВР з питань податкової політики Данило Гетманцев.

Одним із каменів спотикання нещодавно стала ідея нової податкової моделі, яку назвали «10–10–10». Вона передбачає податок у розмірі 10% на прибуток, ПДФО та ПДВ, а також скасування ЄСВ та встановлення військового збору на рівні 3%. Заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма пояснив, що така модель дозволить Україні бути конкурентною з податкової точки зору, зокрема й для глобального бізнесу.

У свою чергу Гетманцев вважає, що автори податкової реформи «10-10-10» не змогли надати чітких розрахунків і пояснити механізм компенсації від зниження податкових надходжень до бюджету. «Їхні аргументи швидше нагадують аргументи в середньовічній релігійній суперечці, ніж здорову економічну дискусію», - сказав нардеп в інтерв'ю РБК-Україна.

Також він поставив під сумнів ідею міністра економіки Юлії Свириденко щодо скорочення фіскальної частки у ВВП з 45% до 30%.

Однак податковою реформою все не обмежується.

Як відомо, нещодавно Кабмін голосно анонсував швидку опцію виїзду за кордон для бізнесу під назвою «єВідрядження».

«Українські підприємці матимуть можливість здійснювати короткострокові відрядження за кордон з 1 вересня.

Міністерство економіки та Міністерство цифрової трансформації розробили експериментальний проект «єВідрядження».

Послугою «єВідрядження» зможуть скористатися ФОПи і юридичні особи приватної форми власності. Для цього їм потрібно відповідати чітко визначеним критеріям:

-         своєчасно подати податкову звітність;

-         не мати заборгованості зі сплати ЄСВ;

-         виплачувати середню заробітну плату по юридичній особі чи ФОПу не менше 20 тис. грн.

У відрядження за кордон зможуть виїхати не більше 10 % від загальної кількості працівників, але не більше 10 осіб.

Попередньо підприємець вноситиме 200 тис. грн застави на власний ескроу рахунок в Ощадбанку. Ці гроші йому повернуть після того, як особа, що була у відрядженні, повернеться до України.

В разі порушення умов відрядження заставу перерахують на потреби Міністерства оборони, а підприємство не зможе більше ніколи оформити нові дозволи на виїзд співробітників за кордон, а вже діючі будуть скасовані.

Механізм “єВідрядження” цифровізовано - учасники подаватимуть заявки та отримають дозволи через портал “Дія”. Таким чином прискоримо процес та знімемо бюрократичні й корупційні ризики», - зазначила Юлія Свириденко.

Однак через кілька тижнів після анонсу постанова так і не була опублікована.

«Насправді немає нічого дивного в тому, що Прем'єр відклав підписання постанови про т. зв. Е-Відрядженні, яке викликало вал критики в суспільстві.

Ініціатори механізму виїзду за кордон військовозобов'язаних запропонували рішення інтуїтивно, без належних розрахунків, що, зрозуміло, не змогло переконати суспільство у його доцільності.

Наскільки негативно заборона впливає на зайнятість та ВВП? Хтось вивчив? Які цифри?

Наскільки позитивно вплине механізм на розвиток економіки? Знову у цифрах.

Звідки цифра зарплати у 20000? Якщо середня зарплата за січень становить 14 577 грн, а з того часу, за даними НБУ, зарплата зменшилася на 12%.

Звідки сума застави у 200 тис. грн. за особу? Чому саме 200 та яка природа цього платежу при неповерненні працівника? Штраф? Але ж штраф сплачується лише на підставі закону, а не експерименту.

Чому людину випускають на гранично короткий термін 7 днів, збільшуючи ризик її неповернення вчасно?

Чому в компанії має бути щонайменше 10 осіб? Звідки цифра 10?

І чому не розглядається варіант видачі тимчасових документів?

Зрозуміло, що на сьомий місяць війни із відрядженнями треба щось вирішувати. Однак, очевидно і те, що настав час приймати виважені та прораховані рішення, замість інтуїтивних.

Підтримую позицію Прем'єра», - пояснив Данило Гетманцев.

Таким чином, анонсована ідея єВідрядження ризикує надовго зависнути у владних кабінетах, допоки представники Нацради та Економічного штабу не знайдуть між собою компромісне рішення.

 

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Бондарчук
    Володимир Бондарчук
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Ілля Марущак
    Ілля Марущак
    суддя Господарського суду Чернівецької області