Нацбанк перерахує до держбюджету у 2023 році щонайменше 19 мільярдів — проєкт бюджету

09:26, 14 вересня 2022
Сума, яка надійде до бюджету від НБУ, ймовірно, буде більшою, оскільки не враховує пряме фінансування регулятором держкошторису.
Нацбанк перерахує до держбюджету у 2023 році щонайменше 19 мільярдів — проєкт бюджету
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Національний банк у 2023 році перерахує до Державного бюджету щонайменше 19 мільярдів гривень. Про це йдеться у проєкті бюджету 2023, який напередодні затвердив Кабінет Міністрів.

Згідно з документом, наступного року регулятор має перерахувати до держскарбниці 19,2 мільярда гривень відповідно до Закону «про Національний банк». Стаття 5 Закону «про Національний банк» передбачає, що НБУ перераховує частину чистого прибутку до Держбюджету.

При цьому Національний банк не має права перераховувати до Державного бюджету України суму частини прибутку до розподілу більшу, ніж визначена у річній фінансовій звітності, що підтверджена зовнішнім аудитом та затверджена Радою Національного банку.

Слід зазначити, що вказана сума не враховує пряме фінансування НБУ держбюджету (друк грошей) тому, ймовірно, це не остаточна сума, яку Нацбанк перерахує до бюджету у 2023 році.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Національний банк очікує припинення емісійного фінансування Державного бюджету у 2024 році.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Оксана Заворотна
    Оксана Заворотна
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області