У Нацбанку розповіли, коли можуть припинити емісійне фінансування бюджету

16:20, 3 серпня 2022
Нацбанк очікує поступове зниження рівня емісійного фінансування бюджету і повне його припинення у 2024 році.
У Нацбанку розповіли, коли можуть припинити емісійне фінансування бюджету
Автор фото: biz.censor.net
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Національний банк припинить емісійне фінансування бюджету у 2024 році. Такий прогноз міститься в інфляційному звіті регулятора.

У НБУ нагадали, що монетизацію бюджету було розпочато для  «безперебійного фінансування бюджету, передусім на забезпечення видатків з посилення обороноздатності країни в умовах недостатності та неритмічності зовнішнього фінансування.

При цьому, за інформацією регулятора у червні емісія грошей НБУ стала основним джерелом фінансування дефіциту бюджету.

«Монетарне ж фінансування бюджету в підсумку перетікає на валютний ринок. За оцінками НБУ, майже 90% "емісійної" гривні за березень – червень потрапило на валютний ринок, що змусило НБУ збільшити обсяг інтервенцій. Якщо у квітні співвідношення між інтервенціями та монетизацією становило 2:3, то у травні-червні – майже 1:1. Оскільки обсяг резервів обмежений та значно скоротився з початку року, фінансування бюджету емісійними коштами погіршує інфляційні та девальваційні очікування», - зазначається у звіті.

У Нацбанку наголошують на необхідності зниження рівня емісійного фінансування кошторису через ризики макрофінансової стабільності та очікують, що вже у другому кварталі 2022 року будуть друкувати менше грошей, а на повне припинення емісійного фінансування держбюджету в НБУ очікують у 2024 році.

Разом з тим облікова ставка НБУ, за прогнозами регулятора, триматиметься на рівні 25% щонайменше до 2 кварталу 2024 року задля «запобігання доларизації економіки та зменшенню впливу на міжнародні резерви».

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Рада національного банку рекомендувала скоротити некритичні та непріоритетні видатки державного бюджету. Зокрема пропонується пріоритезувати видатки Державного бюджету України, скоротивши при цьому некритичні та непріоритетні з них. Забезпечити мінімально достатні обсяги соціальної підтримки доходів вразливих категорій громадян, переглянути, з метою оптимізації, кількість та обсяг податкових та митних пільг, провести оцінку їх ефективності за критеріями адресності, цільового використання та результативності в економічному та соціальному вимірах. 

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області