Рада розгляне законопроект про штрафи для поліцейських, працівників НАБУ та БЕБ за невиконання вимог прокурора

07:55, 5 жовтня 2022
Як передбачає перша версія законопроекту, їх зможуть оштрафувати на 2550 грн.
Рада розгляне законопроект про штрафи для поліцейських, працівників НАБУ та БЕБ за невиконання вимог прокурора
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Рада готується розглянути законопроект, яким пропонується встановити у КУпАП відповідальність за залишення без належного розгляду та реагування уповноваженими посадовими особами органів правопорядку вимог прокурора про вжиття заходів до усунення порушень закону в їх діяльності, притягнення осіб до дисциплінарної відповідальності.

Відповідний проект постанови 7659/П про прийняття за основу 4 жовтня зареєстровано у парламенті.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», народні депутати від «Слуги народу» Владлен Неклюдов, Сергій Іонушас, Максим Павлюк та інші зареєстрували законопроект 7659 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вирішення деяких проблемних питань у діяльності органів прокуратури України».

Цим документом пропонується визначити, прокурор, здійснюючи нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням, уповноважений організовувати досудове розслідування, здійснювати нагляд за негласними та іншими слідчими (розшуковими) діями органів правопорядку.

У КУпАП встановлюється відповідальність за залишення без належного розгляду та реагування уповноваженими посадовими особами органів правопорядку вимог прокурора про вжиття заходів до усунення порушень закону в їх діяльності, притягнення осіб до дисциплінарної відповідальності. Це тягне накладення штрафу від 80 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто, від 1360 грн до 2550 грн).

Як визначається законопроектом, органи правопорядку - органи прокуратури, Національної поліції, служби безпеки, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, Національне антикорупційне бюро України, органи охорони державного кордону, Бюро економічної безпеки України, органи і установи виконання покарань, слідчі ізолятори, органи державного фінансового контролю, рибоохорони, державної лісової охорони, інші органи, які здійснюють правозастосовні або правоохоронні функції.

Також вносяться зміни до закону про Національну поліцію.

Відповідно до них нагляд за негласними та іншими слідчими (розшуковими) діями в діяльності Національної поліції здійснює Генеральний прокурор та підпорядковані йому прокурори. Виконання вказівок та вимог прокурора, виданих у відповідності до КПК, Закону «Про прокуратуру», іншого чинного законодавства, є обов’язковим.

У разі незгоди з прийнятим прокурором рішенням воно може бути оскаржено в порядку, визначеному чинним законодавством, до вищестоящого прокурора або до суду.

У Законі про прокуратуру встановлюється, що прокуратура здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом, а також організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку.

Значні зміни вносять і до статті 25 закону про прокуратуру.

У ній визначається, що в разі встановлення порушень вимог чинного законодавства в діяльності органів правопорядку під час проведення оперативно-розшукової діяльності, дізнання, досудового слідства, у тому числі з питань недотримання розумних строків розслідування, невиконання письмових вказівок прокурора чи неналежного стану виконання процесуальних обов’язків, прокурор направляє відповідному керівнику органу правопорядку вимогу щодо усунення порушень законодавства.

У вимозі прокурор має право ставити питання про притягнення службових осіб відповідного органу до дисциплінарної відповідальності та вжиття заходів до усунення виявлених порушень.

Розгляд та вжиття відповідних заходів, зазначених прокурором у вимозі, є обов’язковим. Залишення без розгляду тягне встановлену чинним законодавством відповідальність.

Втім, Комітет у своєму висновку зазначив, що в частині штрафів можуть бути внесені поправки.

«Міністерство юстиції України, Міністерство внутрішніх справ України та Офіс Генерального прокурора висловили низку зауважень до проекту, зокрема зазначивши, що диспозиція частини третьої статті 1858 КУпАП (у редакції проекту) не кореспондується зі змістом положень частини першої статті 25 Закону № 1697-VII (у редакції проекту), де мова йде про настання юридичної відповідальності лише за залишення без розгляду відповідних вимог прокурора.

При цьому положення частини третьої статті 185-8 КУпАП визначають адміністративну відповідальність не тільки за залишення без належного розгляду вимог прокурора про усунення порушень закону, а також за неналежне реагування уповноваженими посадовими особами органів правопорядку на такі вимоги прокурора. Також необхідно звернути увагу, що поняття «неналежний розгляд» або «неналежне реагування», які вживаються у частині третій статті 1858 КУпАП, є оціночними, оскільки їх зміст не розкривається у Законі України «Про прокуратуру».

Народний депутат України - член Комітету Бакумов зазначив, що при прийнятті законопроекту в першому читанні за основу із тексту законопроекту необхідно виключити підпункт 1 пункту 2 розділу ІІ (зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за «залишення без належного розгляду та реагування уповноваженими посадовими особами органів правопорядку вимог прокурора про вжиття заходів до усунення порушень закону в їх діяльності, притягнення осіб до дисциплінарної відповідальності») як такий, що не відповідає Конституції України.

Крім того, із пункту 53 Розділу ХІІІ Перехідні положення Закону про прокуратуру (в редакції проекту) необхідно виключити слова «надзвичайного або», надавши прокурорам право зберігання, носіння і застосування вогнепальної зброї та спеціальних засобів тільки під час дії правового режиму воєнного стану», - йдеться у рішенні Комітету.

Яким буде фінальний текст законопроекту, наразі невідомо.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд