Рада суддів опублікувала звіт про комунікації, в якому стверджується про недовіру до судової влади

07:20, 13 жовтня 2022
У схваленому РСУ звіті йдеться про те, що більшість громадян зовсім або радше не довіряють судовій гілці влади в Україні, а тих, хто довіряє, менше чверті опитаних.
Рада суддів опублікувала звіт про комунікації, в якому стверджується про недовіру до судової влади
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Рада суддів України, заслухавши та обговоривши інформацію Голови РСУ Богдана Моніча щодо комунікаційної діяльності судів у справах війни, схвалила звіт «Комунікація судовою владою справ, пов'язаних з війною: 10 питань-відповідей».

Також рекомендовано судам, суддям-спікерам, прессекретарям використати для цього інформацію та рекомендації, викладені у звіті.

Прикметно, що у звіті йдеться про високий рівень недовіри до судової гілки влади.

«Під час розробки комунікаційної стратегії судовій гілці влади важливо враховувати поточне ставлення цільових аудиторій до неї.

Відповідно до результатів соціологічного опитування, що проводилося фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва разом із соціологічною службою «Центру Разумкова», станом на серпень 2022 року, найбільший позитивний баланс довіри мають: ЗСУ (91%), ДСНС (82%), Національна гвардія (81%), волонтерські організації (77%), Прикордонна служба (74%), добровольчі загони (73%) та Президент України (71%).

Найменше українці довіряють політичним партіям (-55%), судовій системі (-46%), чиновникам (-46%), комерційним банкам (-37%) та Верховній Раді (-19%).

У грудні 2021 року ГО «Харківський інститут соціальних досліджень» у межах проєкту ГО «Вектор прав людини» «Моніторинг впливу висвітлення судових рішень у справах, пов’язаних зі збройним конфліктом на сході України, на ставлення громадськості до судової гілки влади» провела опитування громадської думки (1000 респондентів(-ок), зокрема:

  • більшість громадян (63,5%) зовсім або радше не довіряють судовій гілці влади в Україні, хоча тих, хто довіряє, менше чверті опитаних — 22,3%;
  • якщо порівняти з кількістю тих, хто довіряє судовій гілці влади, результати опитування продемонстрували: ще менше тих, хто оцінює роботу судів в Україні дуже або радше ефективно — 18,8%; ще 63,2% респондентів вважають, що суди працюють зовсім або радше неефективно, а 18% завагалися відповісти на це питання;
  • на оцінку ефективності роботи судів також впливає загальний рівень довіри громадян судовій гілці влади в Україні: так, дуже або радше ефективно оцінюють роботу судів 50,5% тих, хто довіряє та лише 8,7% тих, хто не довіряє», - сказано у звіті.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Бондарчук
    Володимир Бондарчук
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Ілля Марущак
    Ілля Марущак
    суддя Господарського суду Чернівецької області