Рада підтримала законопроєкт про звільнення від ПДВ та мита генераторів: хто отримає пільги

09:56, 2 грудня 2022
Пропонується звільнити від оподаткування ввізним митом та ПДВ товари, які фінансують донори чи передаються ними для ремонту та підтримки енерго та комунальної інфраструктури, зокрема генератори. Пільги не поширюються на генератори які ввозять фізичні особи.
Рада підтримала законопроєкт про звільнення від ПДВ та мита генераторів: хто отримає пільги
Фото: vesti.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №8197 про внесення змін до Митного кодексу України щодо сприяння відновленню енергетичної та комунальної інфраструктури України, яким пропонується звільнити від оподаткування ввізним митом генератори, які надаються безоплатно західними донорами, а також імпортуються для відновлення критичної інфраструктури, а також пов’язану ініціативу стосовно звільнення від ПДВ зазначеної категорії товарів. За відповідні рішення проголосували 292 та 295 народних депутатів.

Автори першої з законодавчих ініціативв пропонують внести зміни до перехідних положень Митного кодексу та визначити, що на час воєнного стану та протягом пів року після його скасування звільняються від оподаткування ввізним митом генератори, що надаються безоплатно, як допомога від донорів та ввозяться на територію України для подальшої передачі енергокомпаніям, водоканалам, тепловикам для підтримки та відновлення інфраструктури

Також пропонується звільнити від ввізного мита трансформатори та генератори, що ввозяться компаніями, які провадять господарську діяльність із виробництва електрогенераторних установок на території України

Пов’язаним законопроєктом 8196 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння відновленню енергетичної та комунальної інфраструктури України пропонується звільнити безоплатну допомогу, яку передають донори або яка ними фінансується для відновлення та підтримання енергетичної інфраструктури від ПДВ. Зокрема йдеться про генератори, які будуть використовуватися для зазначених цілей. Також від ПДВ пропонується звільнити генератори, які що ввозяться компаніями, які провадять господарську діяльність із виробництва електрогенераторних установок на території України.

При цьому законодавчі зміни не передбачають пільг при ввезені генераторів фізичними особами.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою звільнив від ПДВ та ввізного мита імпорт генераторів. Однак ввести генератори на пільгових умовах, за словами учасників ринку, на практиці вкрай складно.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду