В Уряді нарешті визначили Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих: чи запрацюють податкові пільги

13:03, 28 грудня 2022
Пройшло 9 місяців і Мінреінтеграції затвердило Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих, який застосовуватиметься, зокрема, для організації виплат внутрішньо переміщеним особам, проведення приватизації державного майна, спрощеного вступу до закладів освіти, обмеження та відновлення доступу до публічних електронних реєстрів.
В Уряді нарешті визначили Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих: чи запрацюють податкові пільги
Фото із відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

28 грудня Мінреінтеграції повідомило, що нарешті затвердило Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих.

Нагадаємо, як раніше писала «Судово-юридична газета», Верховна Рада навесні 2022 року прийняла Закон №2120-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» про різні пільги і спрощення для платників податків. Зокрема було передбачено, що бізнес, який працює на територіях, де ведуться (велися) бойові дії, може не сплачувати екологічний податок на час війни. Аналогічні пільги запроваджено по платі за землю, податку на нерухоме майно, відмінному від земельної ділянки, за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, а також загальне мінімальне податкове зобов’язання за землю за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки.

Втім, ці полегшення для бізнесу фактично були поставлено на «стоп» через один «маленький» нюанс - відсутність Переліку територій, на яких ведуться бойові дії, який був би затверджений саме на рівні Уряду, як це було визначено у вказаних законах. Адже саме до цього Переліку були прив’язані норми стосовно «полегшень».

Аналогічна проблема спіткала закон, поданий Данилом Гетманцевим, Ярославом Железняком разом із колегами, про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо адміністрування окремих податків у період військового, надзвичайного стану (законопроект 7234 Верховна Рада 1 квітня прийняла в цілому).

Тут теж норми були прив’язані до переліку, який не був затверджений.

Зокрема у Податковому кодексі (стаття 69.28) установили, що до платників податків/податкових агентів, які провадили діяльність на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф, і не можуть пред’явити первинні документи, на підставі яких здійснюється облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, як виняток із положень статті 44 цього Кодексу застосовуються спеціальні правила для підтвердження даних, визначених у податковій звітності.

Підставами неможливості пред’явлення первинних документів є втрата (знищення чи зіпсуття) первинних документів або знаходження їх на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф, у разі якщо їх неможливо вивезти або їх вивезення пов’язане з ризиком для життя чи здоров’я платника податків, фізичних осіб чи неможливе у зв’язку з адміністративними перешкодами, встановленими органами влади.

У законах було встановлено, що «Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України».

Втім, весь цей час діяв Наказ №75 на рівні Мінреінтеграції «Про затвердження Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні)», до якого постійно вносили зміни. Але він не міг замінити собою Перелік, який мав бути затверджений Урядом відповідно до вказаних законів (детальніше про це «Судово-юридична газета» писала раніше за посиланням).

У середу, 28 грудня, Мінреінтеграції повідомило, що нарешті затвердило перелік.

«У грудні цього року Уряд прийняв постанову № 1364, якою визначено механізм формування єдиного переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.

Відповідний перелік затверджується наказом Мінреінтеграції за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.

Наказом Мінреінтеграції  від 22 грудня 2022 року № 309 затверджено перелік, на основі якого, зокрема,  внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть виплати. Перелік не є фіксованим – він регулярно актуалізується.

Території, які зазначаються у переліку, поділяються на території, які окуповані російською федерацією, і території, на яких ведуться (велися) бойові дії. Своєю чергою території, на яких ведуться (велися) бойові дії, поділено на території можливих бойових дій і території активних бойових дій.

Також до переліку ретроспективно включені території, на яких велися бойові дії та які були тимчасово окуповані з 24 лютого 2022 року й на яких бойові дії або тимчасова окупація завершилися.

Таким чином, до нового переліку  увійшли території Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей і м. Києва.

Додатково повідомляємо, що право на виплати мають особи, які виїхали з населених пунктів, що включені до переліку як території:
 
1) можливих бойових дій; 

2) активних бойових дій; 

3) окуповані російською федерацією, на яких не визначена дата завершення бойових дій (дата припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації російською федерацією та вважаються такими, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованими російською федерацією.

Якщо ви зареєстровані в якійсь із зазначених областей, але ваша територія відсутня у цьому переліку, радимо звернутися до своєї військової адміністрації (особисто або через гарячу лінію) й уточнити інформацію.

Звертаємо увагу, що затверджений перелік застосовуватиметься, зокрема, для організації виплат внутрішньо переміщеним особам, проведення приватизації державного майна, спрощеного вступу до закладів освіти, обмеження та відновлення доступу до публічних електронних реєстрів тощо», - зазначили у Міністерстві.

Нижче наводимо Наказ і сам Перелік.

Наказ

22.12.2022

№ 309

Україна

Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06 грудня 2022 року No 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією»

НАКАЗУЮ:

  1. Затвердити Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, що додається.
  2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25 квітня 2022 року No 75 «Про затвердження Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 10 грудня 2022 року», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 25 квітня 2022 року за No 453/37789 (із змінами).
  3. Департаменту внутрішньо переміщених осіб та тимчасово окупованих територій (Ковальчук В.П.) спільно з Департаментом правового забезпечення
     (Золотар С.А.) забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
  4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
  5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Віце-прем’єр-міністр України – Міністр              Ірина ВЕРЕЩУК

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду