Судові повістки через Дію будуть можливі після внесення змін до законодавства, — ДСА

14:51, 25 січня 2023
У ДСА пояснили, чому судові повістки через Viber можна надсилати вже зараз, а через Дію - лише у разі згоди Мінцифри та змін до законодавства.
Судові повістки через Дію будуть можливі після внесення змін до законодавства, — ДСА
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як писала «Судово-юридична газета», 25 січня 2023 року у ДСА повідомили, що судові повістки, повідомлення та виклики тепер надходитимуть і на Viber. Відповідний порядок затверджено Державною судовою адміністрацією наказом від 23.01.2023 №28.

«Згідно з порядком повістки за заявою учасника судового процесу першочергово надсилатимуться на месенджер. У випадку, коли мобільний телефон абонента не «прив’язаний» до месенджеру, повістки як і раніше надходитимуть у формі SMS-повідомлень.

Наразі державним підприємством «Інформаційні судові системи» завершуються розробка сервісу щодо автоматичного надсилання судами повісток поки що на один із найпоширеніших месенджерів - Viber. Впровадити сервіс заплановано не пізніше 10.02.2023», - зазначив заступник голови ДСА Сергій Чорнуцький.

За його словами, месенджер забезпечуватиме доставку текстових повідомлень на номери мобільних телефонів учасників справи, що «відповідає нормам процесуального законодавства».

Повідомлення через застосунок Дія

28 грудня 2021 року було розпочато надсилання повідомлень про дату та час проведення судових засідань, в яких стороною по справі є користувач мобільного застосунку Дія. Відповідне повідомлення з'явилось на сайті ДСА.

«Повністю підтримуючи ініціативи Президента України Володимира Зеленського із діджиталізації у найкоротші терміни ми реалізували пілотний проект, що полягає в надсиланні повідомлень у мобільному застосунку "Дія" про дату та час проведення судових засідань, в яких стороною по справі є користувач цього застосунку. Проект реалізовано у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України», - зазначили у ДСА. «Надсилання повідомлень про судові засідання є першою з судових послуг, що надаватимуться через мобільний застосунок «Дія», - підкреслили у ДСА.

На сьогодні користувач мобільного застосунку "Дія", як учасник судового процесу, вже отримує повідомлення з інформацією про назву та адресу суду, номер зали судового засідання, єдиний унікальний номер справи, суть спору та сторони у справі.

У грудні 2021 року виконувач обов’язків директора ДП «Центр судових сервісів» Андрій Слюсаренко поінформував, що в розробці перебувають ще два сервіси для користувачів мобільного застосунку «Дія".

«На фінальному етапі розробки знаходиться реалізація надсилання користувачам "Дії" повідомлення про прийняті судові рішення у справах, в яких користувач є стороною, з можливістю ознайомитися з текстом судового рішення через мобільний застосунок "Дія". Сервіс планується запустити в експлуатацію вже на початку 2022 року. Крім того, ми працюємо над отриманням виконавчого документа суду та можливістю сплати штрафу за рішенням суду у справах про адміністративне правопорушення для користувачів "Дії", - сказав Андрій Слюсаренко.

«Станом на 29 грудня 2021 року, вже більш ніж 54 тисячі українців скористались новим сервісом отримання повідомлень про дату та час проведення судових засідань в застосунку «Дія», - підкреслили у ДСА.

Згодом Верховна Рада ухвалила відповідний закон

27 липня 2022 року Верховна Рада ухвалила в цілому як Закон законопроект 7315 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій та статус суддів» про додаткові способи інформування про судові справи.

Народні депутати від «Слуги народу» охарактеризували його як прогресивний крок у напрямку електронного судчинства, «суд без паперів».

Закон дозволяє інформувати про суд, що розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату та час судового засідання з використанням мобільного додатка Дія.

Однак таке повідомлення не має статус офіційного.

Також, згідно із законом, «програмними засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, у тому числі мобільного застосунку Порталу Дія, може бути також забезпечено додаткове інформування сторін спору, авторизованих через Єдиний державний веб-портал електронних послуг або через мобільний застосунок Порталу Дія, шляхом відображення в електронній формі судового рішення у справі, виконавчого документа».

Чому через Viber можна, а через Дію - ні

Отже, на думку ДСА, повідомлення через Viber може замінити собою повідомлення через звичайний поштовий звʼязок за певних умов або через Електронний кабінет (як модуль ЄСІТС), а повідомлення через Дію - ні.

«Ось пряма норма на прикладі ЦПК, ст. 128 частина 13: «За наявності відповідної письмової заяви учасника справи, який не має офіційної електронної адреси, та технічної можливості, повідомлення про призначення справи до розгляду та про дату, час і місце проведення судового засідання чи проведення відповідної процесуальної дії може здійснюватися судом з використанням засобів мобільного зв’язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, шляхом надсилання такому учаснику справи текстових повідомлень із зазначенням веб-адреси відповідної ухвали в Єдиному державному реєстрі судових рішень…», - зазначив Сергій Чорнуцький.

«На рахунок Дії то відповідно до внесених змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» цей застосунок розглядається лише як ДОДАТКОВИЙ спосіб інформування. Але в цілому в разі внесення відповідних змін до законодавства, погоджуюсь, що ДІЮ можна використовувати як канал зв’язку для офіційного повідомлення сторін.

До речі, ще з позаминулого року ДСА забезпечено надходження до Дії інформаціі про дату і час судового засідання (самої інформаціі, а не повістки).

В разі згоди Мінцифри та змін до законодавства, в стислі строки можна реалізувати надсилання і повісток», - додав він.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси