В Україні можуть підвищити розмір пенсій за особливі заслуги

10:46, 11 квітня 2023
Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики рекомендує депутатам схвалити у другому читанні законопроєкт про підвищення розміру пенсій за особливі заслуги перед України та позбавлення права на цю пенсію певних осіб.
В Україні можуть підвищити розмір пенсій за особливі заслуги
Зображення: freepik.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики рекомендує депутатам ухвалити у другому читанні та в цілому законопроєкт №8032 про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (щодо борців за незалежність України у XX столітті), яким передбачається підвищення її розміру та позбавлення права на пенсії за особливі заслуги кавалерів ордена Леніна. 

Законопроєктом пропонується викласти статтю першого зазначеного закону у новій редакції та передбачити, що соціальні привілеї за особливі заслуги перед Україною встановлюються таким громадянам України:

1)Героям України, які нагороджені орденом "Золота Зірка" з початком тимчасової окупації Російською Федерацією окремих територій України 19 лютого 2014 року;

2) Героям України, які нагороджені орденом "Золота Зірка" до 19 лютого 2014 року; героям України, яких нагороджено орденом держави, особам, нагородженим орденом Героїв Небесної Сотні, чотирма і більше орденами України, чотирма і більше медалями "За відвагу" у часи незалежності України після проголошення незалежності України, особам, відзначеним почесним званням України "народний"; ветеранам війни, які в часи незалежності України після проголошення незалежності України нагороджені за бойові дії орденом, медаллю "За відвагу"; видатним спортсменам – переможцям Олімпійських та Паралімпійських ігор, Всесвітніх ігор глухих, чемпіонам і рекордсменам світу та Європи; космонавтам, які здійснили політ у космос, членам льотно - випробувальних екіпажів літаків; особам, відзначеним почесним званням України "заслужений", державними преміями України, нагородженим одним із орденів України; матерям, які народили п'ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку.

Якщо у разі смерті матері або позбавлення її батьківського права  виховання дітей до зазначеного віку здійснювалось батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку. При цьому враховуються діти, усиновлені у встановленому законом порядку.

Крім цього на пенсії за особливі заслуги мають право особи, які відповідно до Закону України "Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті" мають статус борців за незалежність України у ХХ столітті та відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років" зазнали репресій за політичними або релігійними мотивами у формі позбавлення волі (ув'язнення) або примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу і реабілітовані у встановленому законом порядку.

Пенсії зазначеним особам встановлюються у розмірі 4200 гривень(Наразі  пенсія за особливі заслуги встановлюється у розмірі 20%-40% від прожиткового мінімуму від працездатних осіб та передбачені надбавки). При цьому передбачається щорічне підвищення пенсії.

При цьому після набуття чинності законом будуть позбавлені пенсій за особливі заслуги особи, які є кавалерами ордена Леніна.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у пенсійному фонді назвали розмір військових пенсій після індексації.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду