Раді пропонують законодавчо закріпити обов’язкову евакуацію дітей з зони бойових дій

08:00, 17 квітня 2023
Передбачається, що евакуйовані діти будуть проживати у готелях, санаторіях та придатних для проживання будівлях. Плата за проживання не стягуватиметься.
Раді пропонують законодавчо закріпити обов’язкову евакуацію дітей з зони бойових дій
Джерело фото: radiosvoboda.org
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів переважно з фракції «Європейська солідарність» серед яких Ростислав Павленко та Ірина Фріз зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №9207 про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо засад обов’язкової евакуації дітей, яким пропонується законодавчо закріпити обов’язкову евакуацію дітей з населених пунктів, де відбуваються бойові дії та визначити її процедуру.

Законопроєктом пропонується доповнити закон «Про правовий режим воєнного стану» новою статтею 18-1 Правові засади обов’язкової евакуації дітей та визначити, що:

1. Обов’язковій евакуації в умовах воєнного стану підлягають діти, які перебувають у населеному пункті в місцевості, де ведуться бойові дії. Обов’язкова евакуація дітей з інших підстав заборонена.

2. Обов’язкова евакуація дітей здійснюється у супроводі щонайменше одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника.

При цьому відмова батьків чи інших законних представників від обов’язкової евакуації дітей не допускається

Рішення про обов’язкову евакуацію дітей приймають обласні військові адміністрації, за погодженням з Генеральним штабом Збройних Сил України та Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення, що утворюється Кабінетом Міністрів України.

Евакуйовані діти разом з їх батьками, особами, які їх замінюють, або іншими законними представниками розміщується в готелях, санаторіях, пансіонатах, будинках відпочинку, дитячих оздоровчих таборах та у придатних для проживання будівлях підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності.

Плата за проживання та за житлово-комунальні послуги із зазначених осіб протягом періоду їх обов’язкової евакуації не стягується.

Порядок проведення евакуації дітей в умовах воєнного стану, порядок їх розміщення, а також фінансування заходів з такої евакуації визначається Кабінетом Міністрів України.

Наразі обов’зкова евакуація дітей відбувається за рішенням Уряду.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», стало відомо в яких громадах Донеччини може відбутися примусова евакуація дітей.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді