Україна нестиме значні втрати через ембарго на експорт своєї сільгосппродукції до сусідніх країн ЄС, - Данило Гетманцев

15:49, 17 квітня 2023
В «Слузі народу» відреагували на заборону Польші та Угорщини на імпорт українського зерна та іншої сільгосппродукції.
Україна нестиме значні втрати через ембарго на експорт своєї сільгосппродукції до сусідніх країн ЄС, - Данило Гетманцев
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, Уряди Польщі та Угорщини минулого тижня ухвалили рішення тимчасово заборонити імпорт зерна та низки інших продовольчих товарів з України з метою захисту власного сільськогосподарського сектору.

«Уряд ухвалив рішення, яке забороняє ввезення в Польщу зернових та десятків інших харчових продуктів, які я не можу перерахувати, але всі вони вказані у додатку до постанови», - заявив під бурхливі оплески голова керівної партії «Право і справедливість» (PiS) Ярослав Качинський.

Політик наголосив, що Польща «залишається незмінним другом та союзником України» і «продовжить повністю підтримувати її», однак у завдання керівництва кожної держави входить насамперед захист інтересів її громадян.

Міністерство аграрної політики та продовольства України 15 квітня заявило, що польська заборона суперечить існуючим двостороннім угодам щодо експорту, і закликало до переговорів для вирішення проблеми.

Угорщина також оголосила про тимчасову заборону імпорту зернових та олійних культур із України після аналогічного кроку Польщі на тлі зростання цін.

В свою чергу, 13 квітня Міністерство сільського господарства Словаччини заборонило обробку імпортованого з України зерна, а також продаж продукції з українських зернових на внутрішньому ринку. Про це йдеться у розпорядженні відомства.

Словаччина ухвалила рішення про ці обмеження після того, як у партії пшениці з України вагою 1500 тонн, що відправлялась на молотіння, було «підтверджено наявність пестициду, який не дозволений в ЄС і має негативний вплив на здоров'я людини».

«Міністерство сільського господарства та розвитку сільських територій разом із підпорядкованими організаціями забезпечить відбір зразків усього зерна та борошна з України, що вже зберігається в Словаччині», – зазначають у міністерстві.

Про результати аналізу партії українського зерна Словаччина повідомить усі країни-члени ЄС. «Міністерство сільського господарства та розвитку сільських територій Словаччини не рекомендує імпортувати будь-яке українське зерно та зернові продукти», – йдеться в заяві без уточнення, на який термін вводиться обмеження.

Крім того, як повідомляють болгарські ЗМІ, болгарський уряд розмірковує над можливістю запровадження заборони на імпорт українського зерна. Про це заявив міністр сільського господарства Болгарії Явір Гечов, повідомляє BNR News.

«Необхідно захистити і болгарські інтереси, тим більше що, коли таке обмеження вже запровадили дві інші держави, є серйозний ризик накопичення великих кількостей у нашій країні, якщо і ми не вживемо відповідних заходів», - заявив він.

Заборону (ембарго) на ввезення нашої сільгосп продукції прокоментував голова Комітету ВР з питань податкової політики, секретар Нацради реформ Данило Гетманцев.  

«За даними Державної митної служби, експорт сільськогосподарської продукції (до усіх країн світу) у І кварталі 2023 року склав 6,75 млрд. дол., у тому числі зернові і зернобобові, насіння, борошно (групи 10-12) – 4,05 млрд. дол., олія, жири, маргарин (група 15) – 1,47 млрд. дол.

Експорт аграрної продукції до Польщі за цей період склав 652 млн. дол., в тому числі по групам 10-12,15 – 423 млн. дол., до Угорщини – 268 і 225 млн. дол. відповідно.

Тобто лише на ці дві країни, які увели тимчасове ембарго на увезення широкого спектру української сільськогосподарської продукції, припадало 14% всього аграрного експорту у першому кварталі 2023 року (в т. ч. 12% по зерновим і олії).

Втрати в експорті будуть більшими у випадку приєднання до заборони інших прикордонних країн, насамперед Румунії, яка за підсумками 2022 року стала другою країною після Польщі за вартістю українського експорту аграрної продукції, в тому числі країною №1 за обсягами експорту зернових. Зокрема за підсумками минулого року, експорт зернових в Румунію збільшився майже в 700 разів, а сама країна імпортувала 1/7 всього експортованого нами збіжжя.

У першому кварталі 2023 року на 4 прикордонні країни (Польщу, Угорщину, Румунію, Словаччину) припадало 28% всього українського аграрного експорту, в тому числі 27% - по зерну і олії.
Про наміри приєднатись до заборони на експорт українського зерна заявила вже і Словаччина (окрім них, спільного листа керівництву Євросоюзу підписували також керівники Урядів ще і Румунії та Болгарії. Останній міністр, відповідальний за сільське господарство, заявив, що його країна вивчить правову позицію Польщі перед прийняттям власного рішення з цього питання).

Тому Україна нестиме значні втрати через ембарго на експорт своєї с/г продукції до сусідніх країн ЄС. Ці втрати значно посиляться у випадку тимчасової заборони на транзит і фактичну зупинку Шляхів солідарності.

Ми поважаємо позицію наших друзів і партнерів, безмежно вдячні за їх всебічну підтримку.

Як засвідчив історичний візит Президента України до Польщі, зараз відносини між нашими двома країнами знаходяться на безпрецедентно високому рівні стратегічного партнерства. Тому у дилемі захисту внутрішнього виробника і підтримки України, не має бути ситуації, коли у кінцевому випадку програють обидві сторони.

Відповідь на питання, сільське господарство якої з країн в регіоні несе зараз колосальні втрати через російську агресію, є очевидною. Такою ж очевидною є потреба у вирішенні торгівельних суперечок з врахуванням духу стратегічного партнерства і існуючих домовленостей, насамперед, на рівні ЄС (ЗСТ, обнулення квот і тарифів до середини 2024 року, транспортний безвіз, «Шляхи солідарності»), сила якого як союзу в тому числі у проведенні єдиної скоординованої торгівельної політики.

Впевнений, що шляхом взаємних поступок і підтримки з боку ЄС якнайшвидший компроміс у цьому питанні буде знайдено.
Дивлячись же на перспективу, для нас це ще один важливий сигнал про те, що після війни треба збільшувати обсяги аграрної переробки у рослинництві і тваринництві, перетворюючись із житниці у продовольчу фабрику Європи і всього світу», - зазначив він.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва