В НАЗК заявили про необхідність відновлення довіри до електронного декларування

13:00, 1 травня 2023
У НАЗК також вважають, що необхідно перестати концентруватись на дрібних помилках декларантів.
В НАЗК заявили про необхідність відновлення довіри до електронного декларування
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Національному агентстві з питань запобігання корупції заявили про необхідність відновлення довіри до електронного декларування.

Заступник голови НАЗК Андрій Вишневський розповів, що підходи до електронного декларування, які існували усі попередні роки та існують зараз, мають бути докорінно переглянуті.

«Увага НАЗК в останні роки концентрувалась нерідко на незначних порушеннях, на незначних строках затримки подання декларацій, на технічних помилках, що допускають декларанти. Крім роздратування та відторгнення самої ідеї декларування, така політика Агентства ні до чого іншого не призводила», - розповів 27 квітня під час роботи Антикорупційного форуму заступник голови НАЗК Андрій Вишневський.

Заступник голови НАЗК зазначив, що електронне декларування не повинно сприйматися як «інструмент для кримінального чи адміністративного переслідування суб’єктів декларування».

«Перш за все, це інструмент для підвищення прозорості та інструмент запобігання придбання активів, джерела походження яких важко пояснити», - зазначив Андрій Вишневський

Заступник голови НАЗК зазначив, що той факт, що декларації за 2021 та 2022 роки поки  що сукупно подали лише декілька десятків міністрів, голів обласних держадміністрацій, народних депутатів, свідчить про певну недовіру до електронного декларування.

Відтак, НАЗК необхідно попрацювати над відновленням довіри до декларування.

«Декларація повинна стати «дружньою» до декларанта, а її заповнення не повинно займати багато часу. Діяльність Агентства повинна концентруватись на виявленні фактів незаконного збагачення, а не виявленні дрібних помилок»», - розповів Андрій Вишневський.

Зазначимо, що в 2023 році посадовці можуть добровільно подати декларації за 2021 та 2022 роки, оскільки кампанія по декларуванню за ці роки фактично була зірвана через агресію РФ.

Нагадаємо, що Рада суддів України закликала суддів добровільно подати декларації за 2021 та 2022 роки.

При цьому у Верховній Раді не поспішають подавати декларації, оскільки зараз відсутні повноваження НАЗК щодо перевірки декларацій за 2021 та 2022 роки.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва