У Раді суддів України закликали суддів добровільно подати декларації за 2021 та 2022 роки, але є нюанс

08:00, 10 квітня 2023
НАЗК повинно розробити чіткі роз’яснення, як суддям декларувати майно, знищене під час бойових дій чи власність, що досі залишається в окупації.
У Раді суддів України закликали суддів добровільно подати декларації за 2021 та 2022 роки, але є нюанс
Джерело фото: Рада суддів України
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова Ради суддів України Богдан Моніч закликав суддів добровільно подати електронні декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2021 та 2022 роки.

«Закликаю суддів не чекати офіційного відновлення електронного декларування та не створювати собі у подальшому проблем. Вочевидь, електронне декларування з часом буде відновлене, а відтак суддям доведеться у стислі терміни подавати електронні декларації одразу за два роки. До того ж, окремо доведеться звітувати і про всі зміни у майновому стані за цей час, а їх може бути чимало. Відтак, краще подати декларації зараз у спокійному режимі, ретельно перевіривши всі необхідні дані, ніж потім намагатись вкластися у строки з ризиком скоєння помилок», - зазначив Богдан Моніч у відповіді на запит «Судово-юридичної газети», додавши, що особисто вже подав декларацію за 2021 рік.

Втім, на думку голови РСУ, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) має встановити певні «правила гри» та надати роз’яснення тим суддям, майно яких постраждало під час бойових дій чи взагалі залишилось в окупації.

«Судді, майно яких постраждало, було знищене під час бойових дій чи взагалі зараз залишається в окупації, мають отримати від НАЗК чіткі та коректні роз’яснення щодо декларування проблемного майна», - розповів Богдан Моніч.

Окрема проблема, яка за словами голови РСУ, також потребує роз’яснення з боку НАЗК, це подання декларацій суддями-військовослужбовцями, у яких не завжди є можливість подати декларації.

«Деякі з наших колег знаходяться в зоні бойових дій. Відтак, якщо раптом обов’язкове електронне декларування буде відновлене, у них просто може не бути можливості подати вчасно декларації про свій майновий стан. НАЗК необхідно звернути увагу і на цю проблему», - зазначив голова РСУ.

Нагадаємо, що станом на 3 квітня 2023 року добровільно декларації за 2021 рік подали 2044 судді, 32 народних депутата та 3 міністра. Подання електронних декларацій за 2021 та 2022 роки поки що є добровільною справою.

Також, у Верховній Раді розповіли, чому народні депутати поки що не поспішають подавати електронні декларації.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України