Поліцейські будуть відповідати за шкоду завдану державі, інші структури МВС – ні: Рада схвалила законопроект

15:39, 3 травня 2023
Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект щодо матеріальної відповідальності поліцейських.
Поліцейські будуть відповідати за шкоду завдану державі, інші структури МВС – ні: Рада схвалила законопроект
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

3 травня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект 8213 про внесення змін до Закону «Про матеріальну відповідальність військовослужбовців та прирівняних до них осіб за шкоду, завдану державі» щодо матеріальної відповідальності поліцейських.

Проект вніс Кабмін.

Пропонується встановити, що дія цього Закону щодо матеріальної відповідальності за шкоду поширюється, у тому числі, на поліцейських (а не на осіб рядового та начальницького складу Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції України, як це передбачено у чинній нормі).

Так, у ст. 2 чинного Закону «Про матеріальну відповідальність військовослужбовців та прирівняних до них осіб за шкоду, завдану державі» зазначається, що його дія поширюється на військовослужбовців під час виконання ними обов’язків військової служби, військовозобов’язаних та резервістів під час проходження ними зборів, а також осіб рядового та начальницького складу правоохоронних органів спеціального призначення, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, МВС, Національної поліції України, сил цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України, Державного бюро розслідувань, співробітників Служби судової охорони.

Натомість проектом пропонується із вказаної норми виключити слова «Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України» замінивши їх словом «поліцейських».

Однак, виходячи з положень нормативно-правових актів, якими визначається правовий статус МВС та закладів і установ, що входять до сфери його діяльності, така заміна є нерівнозначною. Адже, до системи органів внутрішніх справ, окрім Національної поліції України, входять також Державна служба України з надзвичайних ситуацій (включно з особами рядового і начальницького складу служби цивільного захисту), Національна гвардія України, Державна прикордонна служба України тощо. МВС є державним органом з дуже складною структурою.

Таким чином, як зазначає Головне науково-експертне управління Верховної Ради, зміни, запропоновані проектом, можуть призвести до звуження можливості притягнення до матеріальної відповідальності посадових осіб органів, що входять до системи Міністерства внутрішніх справ України. При цьому у доданих до законопроекту супровідних документах не передбачено про можливість таких наслідків, не обґрунтовується їх доцільність.

Як зазначається у рішенні Комітету, «у ході обговорення законопроекту, члени Комітету звернули увагу на необхідність прийняття даного законопроекту та підтримку положень, що дозволять усунути прогалини у питанні матеріальної відповідальності поліцейських за шкоду, завдану державі, а також повноцінно поширити дію Закону на поліцейських Національної поліції України».

Нагадаємо, раніше поліцейським зменшили розмір додаткової винагороди під час війни. Зокрема відповідно до Наказу МВС від 26 січня 2023 року №38, тепер поліцейські у тилу можуть розраховувати лише на доплату не більше 10 тисяч грн за деякими виключеннями (детальніше за посиланням).

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд