Коли херсонські суди відновлять здійснення правосуддя: що відомо

19:00, 17 травня 2023
Суди Херсонської області частково готові відновити здійснення правосуддя, однак є нюанси.
Коли херсонські суди відновлять здійснення правосуддя: що відомо
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

З 1 червня 2023 року суди Правобережної частини Херсонської області мають відновити здійснення правосуддя.

Нагадаємо, що у січні 2023 року вже колишній голова Верховного Суду Всеволод Князєв, маючи тоді відповідні повноваження, видав розпорядження про відновлення територіальної підсудності частини загальних місцевих судів Херсонської області вже з 1 лютого 2023 року.

Втім, вочевидь, вказане рішення приймалося екс-головою ВС поспіхом, без врахування реальних проблем регіону, де тільки у листопаді 2022 року закінчилися активні бойові дії, а артилерійські та ракетні обстріли тривають досі.

Вища рада правосуддя, яка відновила свою діяльність у січні цього року, не поділяла оптимізму голови ВС та перенесла строки відновлення судочинства на херсонському правобережжі на 1 березня.

Для такого рішення у ВРП, вочевидь, були підстави – пошкодження будівель судів під час бойових дій, втрата майна судів, відсутність кадрів, складна гуманітарна та безпекова ситуація у Херсоні та в області.

У подальшому, відновлення територіальної підсудності переносилося ВРП неодноразово – на 1 квітня, на 1 травня, а потім і на 1 червня.

З часом, частина матеріальних, організаційних та кадрових проблем була вирішена.

На нараді, що відбулася днями у ВРП, констатовано, що в цілому з 1 червня 2023 року можливо відновити здійснення правосуддя деякими судами херсонського правобережжя, зокрема, можливо відновити роботи Херсонського апеляційного суду та Херсонського міського суду. Втім, про відновлення територіальної підсудності справ Херсонського окружного адміністративного суду та Господарського суду Херсонської області поки що мова взагалі не йде.

Однак, реальною проблемою все ще є ситуація з безпекою. Херсон зараз знаходиться фактично у прямій досяжності артилерійського вогню, що наражає на ризики як суддів і працівників апаратів судів, так і учасників судових процесів. За офіційними даними, на правобережній частині Херсонської області та власне у самому Херсоні, з початку 2023 року внаслідок обстрілів загинули щонайменше 120 громадян.

Ще одна проблема – необхідність відновлення в Херсоні і області повноцінної діяльності місцевих підрозділів правоохоронних органів, які зараз фактично базуються у сусідньому Миколаєві.  

Окремою, але досить важливою проблемою, є наявність суддів, які власне й повинні здійснювати правосуддя.

Як відомо, у 2022 році тодішній голова Верховного Суду своїми розпорядженнями не тільки змінив підсудність судів, що опинилися в зоні бойових дій чи окупації, але і тимчасово перевів суддів зазначених судів в інші суди.

Судді з судів Херсонської області зазвичай переводились в сусідні Одеську, Дніпропетровську, Кіровоградську області. Втім, були і дещо несподівані переводи суддів, наприклад, в суди в західній частині України.

Однак з початком відновлення роботи Вищої ради правосуддя, виявилося, що не всі судді планують повертатися до здійснення правосуддя у Херсоні та в області.

Так, з початком відновлення роботи ВРП у січні 2023 року у відставку чи за власним бажанням звільнились 10 суддів з судів Херсонської області. Одразу 7 з них – це судді Херсонського апеляційного суду.  

Станом на 24 лютого 2022 року у складі Херсонського апеляційного суду перебувало 25 суддів. Відтак, для здійснення правосуддя у Херсоні тепер зможуть повернутись лише 18 суддів.

25 травня Вища рада правосуддя розгляне повідомлення ДСА щодо дострокового закінчення відрядження суддів Херсонського апеляційного суду у Одеському, Житомирському та Рівненському апеляційних судах.

З огляду на результати розгляду ВРП повідомлення ДСА, і стане зрозуміло, коли у Херсоні та в області нарешті буде відновлено судочинство.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області