Повноваження Верховного Суду щодо перегляду рішень Дорадчої групи з перевірки кандидатів до КСУ закріплять у Кодексі

15:00, 28 травня 2023
Верховному Суду у Кодексі адмінсудочинства пропишуть повноваження розглядати справи про оскарження дій чи рішень Дорадчої групи експертів, яка за участі міжнародних експертів оцінюватиме доброчесність претендентів на крісло судді Конституційного Суду.
Повноваження Верховного Суду щодо перегляду рішень Дорадчої групи з перевірки кандидатів до КСУ закріплять у Кодексі
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Для Верховного Суду можуть закріпити нові важливі повноваження у Кодексі адміністративного судочинства. А саме йдеться про можливість оскаржувати до Верховного Суду рішення, дії чи бездіяльність Президента, Верховної Ради та з’їзду суддів України як суб’єктів призначення суддів Конституційного Суду у процесі конкурсного відбору.

Також у Кодексі пропишуть повноваження Верховного Суду з перегляду рішень, дій чи бездіяльності органів, які оцінюють кандидатів на посаду судді КСУ. Тобто, Дорадчої групи експертів за участі «міжнародників», яка відбиратиме нових суддів Конституційного Суду та перевірятиме їх доброчесність.

Відповідні пропозиції до Кодексу адмінсудочинства містяться у законопроекті 9322 щодо уточнення положень про конкурсний відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України, який зареєстрували 25 травня Денис Маслов, Микола Стефанчук та інші.

Нагадаємо, наразі в оновленому законі про КСУ визначено, що усі справи, пов’язані з оскарженням рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів призначення суддів Конституційного Суду у процесі конкурсного відбору кандидатів на посаду Судді, а також оцінюванням кандидатів на посаду судді КСУ Дорадчою групою, підсудні Верховному Суду як суду першої інстанції та Великій Палаті Верховного Суду як суду апеляційної інстанції в порядку адміністративного судочинства.

Також нагадаємо, що наразі практика Верховного Суду стосовно випадків оскарження рішень подібних до Дорадчої групи експертів органів полягає у тому, що такі справи не підлягають розгляду у судах.

Наприклад, як раніше писала «Судово-юридична газета», у постанові №990/120/22 від 10 листопада 2022 року Велика Палата Верховного Суду висловила позицію, що жодному суду непідсудні справи щодо оскарження рішень Етичної ради стосовно визнання недоброчесними чи доброчесними кандидатів до Вищої ради правосуддя, бо Етична рада у таких правовідносинах не є суб`єктом владних повноважень, який може бути відповідачем.

Нагадаємо, що створення такої «оціночної місії» за участі іноземних інституцій «на підмогу» українській владі, як Дорадча група експертів, є однією з вимог для початку перемовин України про вступ до ЄС.

Певний час стосовно того, як має бути реалізовано цю вимогу, у юридичних колах точився спір.

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук нещодавно зазначав, що Україна не може втрачати власний суверенітет при визначенні порядку обрання суддів КСУ.

Нагадаємо, прописана у прийнятих законопроектах 7662 та 7663 про новий порядок відбору суддів КСУ процедура спочатку схвалювалася Венеційською комісією, але потім там передумали.

Вже після того, як ці законопроекти були ухвалені, як писала «Судово-юридична газета», ВК опублікувала відкорегований висновок.

25 січня 2023 року голова Венеційської комісії Клер Базі Малаурі оприлюднила лист до Руслана Стефанчука, де констатувала, що українська сторона «не виконала» всі рекомендації ВК  у прийнятому законі про відбір суддів КСУ.

Зокрема Венеційська комісія пропонувала виключити можливість призначення Верховною Радою, Президентом та з’їздом суддів України кандидатів у судді КСУ, які не рекомендовані Дорадчою групою експертів (ДГЕ). Сама Дорадча група формується наполовину з членів, делегованих «міжнародниками».

Також Венеційська комісія підкреслила, що до складу Дорадчої групи слід ввести сьомого члена за міжнародною квотою. Тобто, ще більше розширити роль «міжнародників» в процесі відбору суддів КСУ.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва