Для прокурорів – 1600 грн, для суддів – 2102, для НАЗК – 3028: які прожиткові мінімуми для розрахунку окладів встановили законом про бюджет на 2024 рік

17:23, 28 листопада 2023
Звернення Ради прокурорів не допомогли: законом про бюджет на 2024 рік для прокурорів встановили прожитковий мінімум в 1600 грн, а для працівників НАЗК – в 3028 грн.
Для прокурорів – 1600 грн, для суддів – 2102, для НАЗК – 3028: які прожиткові мінімуми для розрахунку окладів встановили законом про бюджет на 2024 рік
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Президент Володимир Зеленський підписав Закон про Державний бюджет на 2024 рік (законопроект 10000). Зокрема він залишає той же зменшений прожитковий мінімум для розрахунку посадових окладів суддів та прокурорів, що і у 2023 році. А саме, 2102 грн – для визначення базового розміру посадового окладу судді, для працівників інших державних органів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, а також працівників податкових і митних органів, та всього 1600 грн – для визначення посадового окладу прокурора окружної прокуратури.

В той же час, «загальний» прожитковий мінімум для працездатних осіб складатиме 3028 грн.

Раніше у Раді прокурорів заявили, що такий зменшений майже вдвічі рівень прожиткового мінімуму для прокурорів нівелює очікувані результати реформи органів прокуратури та не відповідає засадам верховенства права. Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, який очолює Сергій Іонушас, вже зазначав, що просить бюджетний комітет парламенту переглянути закладений у проект Бюджету на 2024 прожитковий мінімум в 1600 грн для окладів прокурорів. Офіс Генерального прокурора публічних заяв з цього приводу не робив.

Втім, ці звернення не спрацювали.

Хоча, разом з тим, новий закон про Бюджет встановлює, що ці норми про використання «замороженого» прожиткового мінімуму при розрахунку посадових окладів не поширюються на НАЗК, НАБУ і ДБР.

Натомість визначено, що оплата праці, грошове забезпечення працівників НАБУ, ДБР, посадові оклади яких визначено у 3 розмірах до посадового окладу, встановленого КМУ для працівників, які займають відповідні посади в центральних органах виконавчої влади, здійснюється відповідно до умов, встановлених на 2023 рік.

Оплата праці працівників НАЗК, здійснюється відповідно до умов, встановлених на 2023 рік, з урахуванням прожиткового мінімуму в 3028 грн.

Оплата праці працівників Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, НКРЕКП, здійснюється відповідно до умов, встановлених на 2023 рік.

Оплата праці працівників Антимонопольного комітету здійснюється відповідно до Закону щодо вдосконалення законодавства про захист економічної конкуренції та діяльності АМКУ від 9 серпня 2023 року №3295–IX.

Оплата праці працівників Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) визначається спеціальним законом.

Умови оплати праці державних службовців, передбачені для усіх інших органів, які повинні провести класифікацію посад, не застосовуються при визначенні оплати праці державних службовців Апарату Верховної Ради.

Також Апарат Верховної Ради України, НАЗК, НАБУ і ДБР, Міністерство оборони, Міністерство внутрішніх справ, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), АМКУ, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку не повинні проводити класифікацію посад.

А керівники державної служби в цих органах, на відміну від інших, у межах економії фонду оплати праці зможуть встановлювати державним службовцям додаткові стимулюючі виплати. 

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ольга Горшкова
    Ольга Горшкова
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Сасевич
    Олександр Сасевич
    член Вищої ради правосуддя, суддя Львівського окружного адміністративного суду