Посольства США та ЄС пропонують провести повторне кваліфоцінювання суддів та анулювати результати конкурсів на посади суддів

15:51, 5 грудня 2023
Під загрозою також може опинитися добір 2017 року на посади суддів.
Посольства США та ЄС пропонують провести повторне кваліфоцінювання суддів та анулювати результати конкурсів на посади суддів
Джерело фото: ВККС
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як стало відомо «Судово-юридичній газеті», посольство США в Україні та посольство Європейського Союзу в Україні днями надіслали у Комітет Верховної Ради з питань правової політики свої пропозиції до законопроекту № 10140-д від 17 листопада 2023 року, який наразі готується до розгляду у другому читанні.  

Нагадаємо, що законопроект № 10140-д пропонує внести зміни у процедуру добору на посади суддів, запровадити проведення єдиного конкурсу для кандидатів на посади суддів місцевих судів та діючих суддів, запровадити проведення співбесід для кандидатів на посади суддів місцевих судів, уточнити повноваження і статус Громадської ради доброчесності, розширити її склад до 25 осіб, а також дозволити Вищій раді правосуддя визначати пріоритетність розгляду скарг на суддів.

Пропозиції посольств США та ЄС є достатньо радикальними та у разі їх підтримки Верховною Радою можуть мати довготривалі наслідки для судової влади.

Партнери України пропонують:

1. Припинити усі незавершені конкурси на посади суддів та анулювати їх результати. Це необхідно для того, щоб вже новий склад ВККС міг оголосити нові конкурси на основі нових, вдосконалених процедур добору суддів.

Зазначимо, що напряму зазначена пропозиція стосується конкурсів на посади суддів місцевих загальних, адміністративних та господарських судів, які у грудні мають бути проведені для учасників добору 2017 року.

Крім того, пропозиція стосується незавершеного конкурсу на посади суддів Вищого суду з питань інтелектуальної власності та його Апеляційної палати, який був оголошений у 2017 році.

2. Забезпечити стандарти доказування «розумного сумніву» для кваліфікаційного оцінювання.

На запровадженні принципу «розумного сумніву» під час процедур кваліфікаційного оцінювання суддів і кандидатів на посади суддів вже тривалий час наполягають громадські активісти та представники Громадської ради доброчесності.

3. Провести нове кваліфікаційне оцінювання стосовно суддів, які у 2016 році вже пройшли первинне кваліфікаційне оцінювання суддів, тобто пройшли оцінювання без участі Громадської ради доброчесності.

Зазначимо, що у 2016-2017 роках первинне кваліфікаційне оцінювання вдало пройшли 288 суддів (це судді, у яких на той час закінчився п’ятирічний термін повноважень, судді Апеляційного суду міста Києва, Апеляційного суду Київської області, Київського апеляційного адміністративного суду, Київського апеляційного господарського суду).

Свої зауваження щодо пропозицій посольств США та ЄС ще мають надати Вища рада правосуддя та Вища кваліфікаційна комісія суддів.  

Зазначимо, що вказані пропозиції посольств США та ЄС виглядають дещо не звично. Традиційно пропозиції щодо тих чи інших нюансів судової реформи в Україні надходять не від конкретних країн, а від колективного органу – G 7 (США, Канада, Великобританія, Німеччина, Італія, Франція, Японія) та окремо від Європейського Союзу.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Гречківський
    Павло Гречківський
    колишній член Вищої ради правосуддя
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду