Розмитнення легкових авто через Дію – правильність визначення митної вартості авто буде здійснюватися за Базою Мінцифри

13:59, 24 квітня 2024
Подача митної декларації для митного оформлення легкового автомобіля буде відбуватися через Дію, а правильність визначення митної вартості авто буде здійснюватися за Базою даних, яку формуватиме Міністерство цифрової трансформації.
Розмитнення легкових авто через Дію – правильність визначення митної вартості авто буде здійснюватися за Базою Мінцифри
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Контроль правильності визначення митної вартості авто буде здійснюватися за Базою даних, яку формуватиме Мінцифри. Так, 24 квітня Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект 10380 про розмитнення легкових авто через Дію.

Нагадаємо, що попередні законопроекти, зокрема, законопроект 7468 передбачав шляхом скасування сертифікації фактично легалізацію викрадених та незаконно переобладнаних автомобілів на дорогах України. Втім, врешті пленарний зал не підтримав порушення міжнародних стандартів, і був внесений новий законопроект, який цих стандартів дотримується – за умови, якщо до другого читання окремі народні депутати не спробують «протягнути» шляхом поправок норму про порушення міжнародних стандартів стосовно сертифікації авто.

У новому законопроекті 10380 йдеться про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Митного кодексу України щодо особливостей здійснення митного декларування легкових автомобілів засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, тобто, через Портал Дія.
Як зазначив голова Комітету Данило Гетманцев, важливим аргументом впровадження запропонованої законопроектом моделі митного оформлення є ліквідація можливості маніпулювання з вартістю легкового автомобіля, тобто корупційної складової на митниці під час визначення митної вартості легкового автомобіля, від якої розраховуються митні збори.

За його словами, при запровадженні нової моделі ліквідуються схеми із:

  • зазначення неіснуючих пошкоджень та несправностей легкового автомобіля;
  • зміни модифікації легкового автомобіля;
  • підробки договорів купівлі-продажу легкового автомобіля (купчих, інвойсів);
  • зміни показників одометра (штучне збільшення або зменшення пробігу легкового автомобіля).

Законопроектом передбачається до набуття Україною статусу членства в Європейському Союзі запровадити можливість подачі електронної митної декларації засобами Порталу Дія.
Зокрема, положеннями проекту Закону пропонується:

  • передбачити можливість подання електронної митної декларації засобами Порталу Дія;
  • запровадити електронну базу даних для коригування митної вартості транспортних засобів, яка міститиме інформацію про митну вартість нових легкових автомобілів з урахуванням марки, моделі, об’єму циліндрів двигуна, типу пального;
  • запровадити механізм коригування митної вартості вживаних легкових автомобілів, який буде застосовуватися у разі, коли задекларована митна вартість вживаного легкового автомобіля, є меншою ніж вартість легкового автомобіля, ідентичного за маркою, комерційним описом (моделлю) та характеристиками (рік випуску, тип та об’єм двигуна), що міститься в Базі даних.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що окрім нового механізму декларування, законопроект встановлює і процедуру визначення митної вартості авто.

Так, встановлено, що тимчасово, до набуття Україною статусу члена в Європейському Союзі, при митному оформлені легкового автомобіля через Портал Дія контроль правильності визначення митної вартості легкового автомобіля здійснюється митним органом з урахуванням відомостей Бази даних митної вартості легкових автомобілів.

База даних митної вартості легкових автомобілів – це інформаційно-комунікаційна система, що містить відомості про вартість нових моторних транспортних засобів, які відповідають товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД, і призначена для контролю правильності визначення митної вартості легкових автомобілів, що ввозяться на митну територію України в митному режимі імпорту.

Для визначення у Базі даних вартості легкового автомобіля, що був у використанні, застосовується вартість нового легкового автомобіля з урахуванням коефіцієнта віку.  Якщо вік авто, скажімо, 6 років, застосовується коефіцієнт віку 0,36. Якщо 10 – 0,21. Якщо авто нове (0 років) – 0,95.

Новий легковий автомобіль – це легковий автомобіль, що не має актів державної реєстрації уповноважених органів, у тому числі іноземних, які дають право на його експлуатацію. У разі, якщо вік легкового автомобіля більше 15 років, застосовується максимальний коефіцієнт віку (0,1).

Рішення про коригування заявленої митної вартості легкового автомобіля, який ввозиться у режимі імпорту, приймається митним органом у письмовій формі під час здійснення контролю правильності визначення митної вартості на основі Бази даних митної вартості легкових автомобілів, яка формується Міністерством цифрової трансформації.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, законопроектом №10380 пропонується зменшити людський фактор у процесі розмитнення вживаних легкових авто й перенести цей процес у Дію.

«Громадяни зможуть подавати електронну митну декларацію через застосунок Дія, бізнес — через портал Дія. Покроково пояснюю, як було, що зміниться і чим цей законопроєкт відрізняється від попереднього, який реєстрували.

Як зараз. На процедуру визначення митної вартості впливає людський фактор. Багато в чому вартість залежить безпосередньо від митного інспектора. Тож за відсутності чітких критеріїв є можливості для зловживання як з боку посадових осіб митниці, так і з боку декларантів, які часто вносять меншу вартість машини, щоб зменшити митний платіж, тобто фактично зменшують надходження до бюджету.

Як буде. Пропонуємо створити Базу даних митної вартості легкових автомобілів. Базу сформує Мінцифра на основі даних Митниці.

У системі буде митна вартість нових легкових автомобілів, які проходили митне оформлення в Україні з 2007 року, із деталями: марка, модель, рік випуску, тип і обʼєм двигуна.

Загалом, весь процес розмитнення буде онлайн. Дія навіть допоможе заповнювати митну декларацію, підтягнувши інфо про автівку за VIN-кодом.

Що пропонували в попередньому законопроєкті. Попередня концепція будувалася на визначенні митних платежів виключно з технічних характеристик авто — без митної вартості. Тому попередню концепцію не підтримали нардепи. Зараз знайшли можливість дотриматися ключових міжнародних норм і водночас прибрати людський фактор при визначенні митної вартості авто через автоматизацію цього процесу. Розмитнення авто в Дії може бути показовим кейсом того, як змінюється митниця, коли немає людського фактора» - вказав він.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області