Конституційні подання Верховного Суду України будуть розглянуті

13:35, 4 вересня 2017
Конституційний Суд України вважає Верховний Суд України не є належним суб'єктом подання конституційних подань.
Конституційні подання Верховного Суду України будуть розглянуті
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

4 вересня 2017 року відбувся пленум Верховного Суду України (ВСУ). На пленумі було прийнято рішення про звернення до Конституційного Суду України (КСУ) з конституційним поданням щодо відповідності ч. 8 ст. 36 закону №1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» в редакції закону №77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» ч. 1 ст. 8, ч. 1 ст. 19, частинами 2 і 3 ст. 22 і ч. 1 ст. 58 Конституції України.

На даний момент КСУ розглядає і інші уявлення, подання ВСУ. Однак відомо, що незабаром ВСУ припинить свою роботу, поступившись місцем новому Верховному Суду (ВС). Про те, як це відіб'ється на розглянутих конституційних поданнях ВСУ, редакція поцікавилася у голови Суду Ярослава Романюка.

За його словами, відповідно до закону про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя, суб'єктом звернення зі конституційними поданнями на предмет відповідності законів України Конституції є ВС. Так повинно бути на сьогоднішній день. Однак, оскільки ВСУ й надалі продовжує свою діяльність, таке питання дійсно виникає.

У ВСУ вважають, що Основний Закон слід тлумачити змістовно, а не буквально. Виходячи з цього, в Конституції йдеться про найвищий судовій установі держави, яким на сьогодні є ВСУ, а в майбутньому стане ВС. Іншими словами, слід виходити не з назви такої установи, а з його конституційного статусу.

Крім того, цю точку зору підтримав і КСУ, який після тривалих дискусій ухвалив рішення про відкриття конституційного провадження за конституційним поданням ВСУ. Тобто КСУ визнав ВСУ навіть після внесення змін до Конституції належним суб'єктом звернення з конституційним поданням.

Нагадаємо, Верховний Суд України став на захист співробітників, які постраждали в результаті нещасних випадків на виробництві.

Також Верховний Суд України роз'яснив, на що слід звертати увагу при визначенні підсудності справ, що виникають в корпоративних відносинах.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», згідно з постановою Верховного Суду України громадяни, які не є суб'єктами дисциплінарного провадження стосовно суддів, які не мають права на оскарження рішення ВРЮ з цього питання.

Крім цього, Верховний Суд України видав статистичний збірник із загальними показниками здійснення судочинства в Україні в I, II кварталах і I півріччі 2017 року.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду