Суд зобов’язав ексголову правління і бухгалтерку обслуговуючого кооперативу повернути позивачу первинну та бухгалтерську документацію: деталі справи

21:08, 7 серпня 2024
Письмові звернення новообраного голови правління до попередника та бухгалтерки про передачу первинної й бухгалтерської документації та всіх матеріальних цінностей, які належать обслуговуючому кооперативу, були проігноровані.
Суд зобов’язав ексголову правління і бухгалтерку обслуговуючого кооперативу повернути позивачу первинну та бухгалтерську документацію: деталі справи
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Рівненський апеляційний суд зобов’язав колишніх голову правління й бухгалтерку обслуговуючого кооперативу повернути позивачеві первинну та бухгалтерську документацію. А також матеріальні цінності, установчі документи та печатку, що належать Обслуговуючому кооперативу, та необхідні для здійснення статутної й господарської діяльності.

Мова йде про Обслуговуючий кооператив «ЖБК «Льонок»», який до проведення позачергових загальних зборів його членів та обрання нового голови правління очолював відповідач у справі.

Оскільки письмові звернення новообраного голови правління до попередника та бухгалтерки про передачу первинної й бухгалтерської документації та всіх матеріальних цінностей, які належать обслуговуючому кооперативу, відповідачі проігнорували, ОК «ЖБК «Льонок»» звернувся  до суду з позовом до відповідачів про зобов’язання вчинити певні дії, повідомляє Рівненський апеляційний суд. 

Місцевий суд задоволив позовні вимоги позивача у повному обсязі та зобов’язав відповідачів повернути документацію та майно, яке належить ОК «ЖБК «Льонок»».

Відповідач, не погодившись із таким судовим рішенням, оскаржив його до Рівненського апеляційного суду, наполягаючи на його скасуванні та відмові у задоволенні позовних вимог з тих підстав, що у нього відсутня будь-яка документація чи майно, що стосується діяльності позивача.

Апеляційний суд відхилив апеляційні вимоги відповідача з наступних підстав.

Статтею 16 Цивільного кодексу України встановлено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно зі ст. 16 Закону України «Про кооперацію», виконавчим органом кооперативу є правління, яке очолює голова, повноваження якого визначаються Статутом кооперативу.

За ст. 19 цього ж Закону для досягнення мети своєї діяльності кооператив набуває та використовує майно, фінансові та інші ресурси. Кооператив є власником будівель, споруд, грошових та майнових внесків його членів, виготовленої продукції, доходів, одержаних від її реалізації та провадження іншої передбаченої статутом діяльності, а також іншого майна, придбаного на підставах, не заборонених законом. Володіння, користування та розпорядження майном кооперативу здійснюють органи управління кооперативу відповідно до їх компетенції, визначеної статутом кооперативу.

Відповідно до наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 17.07.2018 року № 176 встановлений перелік технічної документації на багатоквартирний будинок який має бути наявний в голови кооперативу, а саме: технічний паспорт на багатоквартирний будинок; паспорт об’єкта, складений за результатами обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва; енергетичний сертифікат і звіт про обстеження інженерних систем; проєктна документація зі схемами влаштування внутрішньобудинкових систем; документ, що підтверджує прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів; технічна документація обладнання котелень; технічна документація на ліфти; план земельної ділянки; акти приймання-передавання технічної документації на багатоквартирний будинок; паспорти, гарантійні документи, акти випробування, повірки й опломбування та інші технічні документи на системи, мережі, встановлені прилади, устаткування та обладнання у багатоквартирному будинку.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЗУ «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16 липня 1999 року № 996-ХІV, всі юридичні особи, створені відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, у тому числі й кооперативи, зобов’язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність, а також уповноважені на здійснення операцій з виконання державного та місцевих бюджетів і складання фінансової звітності про виконання бюджетів з урахуванням бюджетного законодавства.

Проаналізувавши встановлені обставини та матеріали справи, а також свідчення допитаних у судовому засіданні суду першої інстанції свідків, які підтвердили твердження позивача про те, що колишні голова правління та бухгалтерка не передали новому голові первинну та бухгалтерську документацію, а також майно, Рівненський апеляційний суд прийшов до висновку про доведеність позовних вимог ОК «ЖБК «Льонок»» про зобов’язання повернути первинну та бухгалтерську документацію, матеріальні цінності  та установчі документи, які не були передані відповідачами позивачеві після зміни голови правління кооперативу.

Виконання судового рішення дозволить здійснювати статутну й господарську діяльність кооперативу.

Постанова Рівненського апеляційного суду від 01 серпня 2024 року у справі № 569/19815/23 (провадження № 22-ц/4815/760/24).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Олексій Кулеба
    Олексій Кулеба
    заступник керівника Офісу Президента України