Частка втрат кредитного портфелю може сягнути 30%, — Нацбанк

22:00, 27 грудня 2022
НБУ погіршив оцінку втрат банків України від війни.
Частка втрат кредитного портфелю може сягнути 30%, — Нацбанк
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Нацбанк погіршив оцінку втрат кредитного портфелю банків через війну з 20% до 30%. Визнання втрат продовжиться. Про це заявила перший заступник очільника НБУ Катерина Рожкова під час презентації «Звіту про фінансову стабільність».

«Кредитний ризик залишається основним. Більше того, з урахуванням додаткових викликів, пов’язаних з енергетичним терором, який прямо впливає на роботу підприємств», - зазначила вона.

За її словами, зараз банки почали визнавати кредитний ризик, але це недостатнє визнання, оскільки вони визнають лише реалізований кредитний ризик, тобто ті події, які вже відбулися.

«Поки що загальний обсяг резервів і визнаних кредитних втрат співпадає з нашими прогнозами: влітку ми говорили, що щонайменше 20% кредитного портфелю буде втрачено. Сьогодні ми бачимо, що визнання кредитного ризику буде продовжуватися і втрати банків досягнуть щонайменше 30%», - сказала перший заступник голови НБУ.

Як зазначила Рожкова, з початку війни кредитування банками відбувалося в основному завдяки державним програмам, таким як «5-7-9». Зараз йде скорочення чистих кредитних портфелів як через визнання кредитних втрат, так і через швидке погашення кредитів, «що зумовлено пригніченим попитом на кредити через безпекові ризики, через скорочення обсягу виробництва».

«Якщо ж говорити про портфель населення, про споживчі кредити, то він стабільно скорочується з початком повномасштабного вторгнення, і поки що ця тенденція продовжується», - сказала вона.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області