Два депутати, працівники ПФ, поліції та ДСНС: НАЗК виявило необґрунтовані активи на суму понад 14 млн грн

15:21, 16 січня 2023
НАЗК направило до САП 6 обґрунтованих висновків.
Два депутати, працівники ПФ, поліції та ДСНС: НАЗК виявило необґрунтовані активи на суму понад 14 млн грн
Фото: facebook.com/NAZKgov
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) повідомило, що передало до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) 6 обґрунтованих висновків у сумі на 14 млн грн. Про це йдеться на офіційному сайті НАЗК.

Серед публічних службовців, які потрапили в моніторинг способу життя, – місцеві депутати Вінниччини та Рівненщини, посадовиця Пенсійного фонду, поліцейський та начальник караулу Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

«Що виявило НАЗК?

Збереження на суму 2,3 млн грн

Депутат Вінницької обласної ради у декларації за 2020 рік зазначив збільшення грошових активів на 81,5 тис. дол., 90 тис. євро та 3,3 млн грн, у порівнянні з декларацією за попередній звітний період (2019 рік). За офіційним курсом Нацбанку на 2020 рік, сума активів декларанта та членів його сім’ї склала 8,7 млн грн.

Водночас вказана сума на 2,3 млн грн більша від суми отриманих доходів відповідно до декларації за 2020 рік.

На вимогу НАЗК декларант надав пояснення, що отримав прибутки за рахунок інших джерел доходу і надходжень від бізнесу дружини. Але ці пояснення спростовуються, адже відповідно до Державного реєстру фізичних осіб — платників податків отриманих прибутків не вистачає для збільшення грошових активів.

Подарунок від чоловіка на 1,2 млн грн

Головний спеціаліст-юрисконсульт Головного Управління Пенсійного фонду в Київській області зробила пайовий внесок, щоб закріпити права на квартиру в розмірі 1,2 млн грн.

За словами декларантки, ці гроші їй подарував чоловік.

Водночас у посадовиці та її чоловіка доходи за рік склали 20 934 грн. З них дохід чоловіка — 5 614 грн. Офіційних грошових збережень у подружжя також не було.

Придбання нерухомості за 4,3 млн грн

Дружина начальника сектору Національної поліції в Дніпропетровській області купила нежитлове приміщення вартістю 4,3 млн грн. Але, зважаючи на доходи подружжя у звітному періоді (880 тис. грн), різниця між вартістю набутих активів та законними доходами сягає 3,4 млн грн.

Водночас у 2020 році грошові активи дружини зросли на 150 тис. грн.

Нова автівка дружини за 2.6 млн грн

Дружина начальника караулу ДСНС у м. Києві придбала новий Land Rover Range Rover Velar за 2,6 млн грн. Але законні доходи подружжя на момент придбання автівки у квітні 2021 року складали 108 тис. грн зарплатні, 46 тис. грн соціальних виплат та майже 97 тис. грн як дохід від бізнесу. Також дружина отримала прибуток від продажу автомобіля в розмірі 700 тис. грн. Проте навіть ці доходи не покривають витрати на покупку. Зважаючи на суму офіційних доходів подружжя у 2021 році, різниця між ними та вартістю авто дружини складає 1,4 млн грн.

Придбання п’яти земельних ділянок на 5,6 млн грн

Депутат Млинівської районної ради на Рівненщині купив 5 земельних ділянок вартістю 5,6 млн грн. Крім того, у 2020 році місцевий депутат та його дружина придбали дві автівки та нежитлове приміщення на загальну суму 981 тис.грн. У декларації депутат зазначив також кредит дружини в 495 тис. грн, з яких станом на 2020 рік 144 тис. грн вже було сплачено.

Водночас офіційні доходи подружжя, відповідно до інформації з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків, склали 684,5 тис. грн, а також 6 тис. грн соціальних виплат. У грошових активах за 2019 та 2020 роки сума збережень не змінилася.

Зважаючи на це, різниця між вартістю придбаного майна та законними доходами подружжя становить 5,6 млн грн», — сказано у повідомленні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду