Усиновлення дитини під час війни: що слід знати

16:06, 15 березня 2023
В першу чергу громадяни України, які бажають усиновити дитину, повинні звернутися з письмовою заявою до служби у справах дітей за місцем свого проживання.
Усиновлення дитини під час війни: що слід знати
Фото: depositphotos.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Через збройну агресію рф проти українського народу з кожним днем в Україні зростає кількість дітей, які позбавленні батьківського піклування, саме тому тема усиновлення є надзвичайно важливим питанням сьогодення. Особливості усиновлення в умовах воєнного стану роз’яснили в Координаційному центрі з надання безоплатної правової допомоги.

Що ж законодавство розуміє під поняттям усиновлення?

Відповідно до ст. 207 Сімейного кодексу України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду.

Варто зазначити, що в Україні усиновлення здійснюється лише на підставі рішення суду, однак існує виняток, що встановлений ст. 282 Сімейного кодексу України, а саме: «Усиновлення громадянином України дитини, яка є громадянином України, але проживає за межами України, здійснюється в консульській установі або дипломатичному представництві України.»

Що робити, якщо громадянин України вирішив усиновити дитину?

В першу чергу громадяни України, які бажають усиновити дитину, повинні звернутися з письмовою заявою до служби у справах дітей за місцем свого проживання.

У разі коли одне з подружжя не може особисто з’явитись до служби у  справах дітей для написання заяви, його заяву, засвідчену нотаріально, може подати дружина (чоловік).

Заява складається у довільній формі та до неї додаються наступні документи:

  1.  копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу (засвідчена працівником служби у справах дітей);
  2.  довідка про заробітну плату за останні шість місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами ДФС;  У разі коли усиновлювачами є сімейна пара, довідку про заробітну плату за останні шість місяців або копію декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчену органами ДФС, може подавати один із подружжя, який має постійний дохід;
  3. копія свідоцтва про шлюб, укладений в органах реєстрації актів цивільного стану, якщо заявники перебувають у шлюбі(засвідчена працівником служби у справах дітей);
  4.  висновок про стан здоров’я кожного заявника;
  5.  засвідчена нотаріально письмова згода другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя), якщо інше не передбачено законодавством;
  6. довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана органами внутрішніх справ за місцем проживання заявника;
  7. копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням(засвідчена працівником служби у справах дітей);
  8.  довідка про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з рекомендаціями щодо кількості, віку та стану здоров’я дітей, яких може усиновити заявник, за формою, затвердженою Мінсоцполітики. У разі коли громадяни України, які бажають усиновити дитину, є її родичами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками чи батьками-вихователями, така довідка не подається.

Після подачі заяви з усіма вище переліченими документами служба у справах дітей протягом 10 робочих днів перевіряє документи на відповідність вимогам законодавства, складає акт обстеження їх житлово-побутових умов, розглядає питання про можливість заявників бути усиновлювачами і готує відповідний висновок.

Строк дії висновку про можливість бути усиновлювачами становить один рік від дати видачі. Строк дії висновку може бути продовжений, але не більш як на один рік.

Відповідно до ст. 218 Сімейного кодексу України для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров’я. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв’язку з віком або станом здоров’я не усвідомлює факту усиновлення. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім’ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Після отримання висновку служби у справах дітей та зібрання усіх вище перелічених документів, громадянину України необхідно буде звернутися із заявою про усиновлення до суду за місцем перебування дитини.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді