Перехід на нове покоління СЕП відбудеться 1 квітня 2023 року

08:45, 18 березня 2023
Всі міжбанківські платіжні операції здійснюватимуться виключно через нове покоління СЕП-4.0.
Перехід на нове покоління СЕП відбудеться 1 квітня 2023 року
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Україні з 1 квітня 2023 року запроваджується система електронних платежів нового покоління - СЕП - 4.0 на базі міжнародного стандарту ISO 20022. Про це повідомляє Національний банк України.

Таким чином, всі міжбанківські платіжні операції  здійснюватимуться виключно через нове покоління СЕП-4.0. Наразі триває тестування функціональності нового покоління СЕП усіма учасниками платіжної інфраструктури.

З огляду на нововведення, починаючи з дати впровадження СЕП–4.0, надавачі платіжних послуг (банки) матимуть змогу передавати платіжні інструкції через систему електронних платежів у вигляді повідомлення pain.013 «Запит на здійснення платіжної операції». Повідомлення буде формуватися не приватним виконавцем, а безпосередньо банком, який обслуговує приватного виконавця, після отримання від нього платіжної інструкції.

Отже, примусове списання (стягнення) коштів з рахунку боржника фізичної або юридичної особи передбачає два шляхи доставлення платіжної інструкції до банку платника:

  1. Через платіжну систему (приватний виконавець завантажує платіжну інструкцію в електронній формі через Клієнт-банку свого банку, у якому він обслуговується, після цього обслуговуючий приватного виконавця банк формує електронне повідомлення pain.13 – «Запит на здійснення платіжної операції» і надсилає його до банку боржника, який списує кошти з такого рахунку).
  2. Напряму до банку платника (приватний виконавець надсилає платіжну інструкцію, оформлену відповідно до вимог законодавства, напряму до банку, у якому у боржника відкритий рахунок).

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду