З 1 квітня ліки відпускатимуться за електронним рецептом: як його отримати

09:13, 31 березня 2023
Електронний рецепт пошириться на всі готові лікарські засоби, що містяться в Державному реєстрі та підлягають відпуску за рецептом лікаря.
З 1 квітня ліки відпускатимуться за електронним рецептом: як його отримати
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Із 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків почне здійснюватися за електронним рецептом. Про це нагадують в Міністерстві охорони здоров’я.

Так, електронний рецепт пошириться на всі готові лікарські засоби, що містяться в Державному реєстрі лікарських засобів та підлягають відпуску за рецептом лікаря. Це стосується ліків, які пацієнт купує за власні кошти.

Однак на пільгові препарати, які відпускаються за кошти місцевих бюджетів або інших програм, а також ліки екстемпорального виготовлення (тобто ті, що виробляються безпосередньо в аптеці за рецептом лікаря), як і раніше, продовжить діяти паперовий рецепт.

Рецептурними є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів. Інші ліки, які не вимагають обов’язкового призначення лікарем, можна, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепту.

За рецептом в Україні відпускаються антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих захворювань, деякі антигельмінтні препарати, деякі антигістамінні засоби, препарати для розрідження крові, антидепресанти, нейролептики та релаксанти, стероїдні лікарські засоби, деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.

Хто може виписати електронний рецепт

Виписати е-рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП. Для цього закладу не потрібно мати договір з НСЗУ. Важливо, щоб саме лікар, який відповідає за лікування пацієнта, вніс електронні медичні записи про стан пацієнта і зробив відповідне призначення лікарських засобів у формі е-рецепта.

Такий е-рецепт можна буде отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем, однак пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в ЕСОЗ.

Як отримати ліки за електронним рецептом

Крок 1. Пацієнт записується та приходить на прийом до лікаря.

Крок 2. Лікар проводить прийом і виписує рецепт.

Крок 3. Під час виписування електронного рецепту лікар разом з пацієнтом мають перевірити, чи номер мобільного телефону, зазначений в декларації є актуальним і належить пацієнту. Лікар повинен назвати вам код мобільного оператора та останні цифри номера.

Крок 4. Після перевірки номера телефону лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я.

Крок 5. На мобільний телефон пацієнта приходить смс з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст СМС:

«Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ».

Крок 6. За необхідності або на прохання пацієнта лікар може роздрукувати консультаційний висновок, який містить розділ з призначеннями, зокрема призначенням ліків. В цьому розділі зазначається інформація про виписані ліки та номер електронного рецепта.

Крок 7. Пацієнт йде у будь-яку зручну для нього аптеку і називає працівнику аптеки номер рецепта.

Крок 9. Пацієнт обирає один із лікарських засобів і називає чотиризначний код підтвердження та отримує свої ліки. Якщо необхідного препарату немає, пацієнт може звернутись в іншу аптеку і отримати ліки там.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва