Основні процедурні строки, встановлені законом про адміністративну процедуру, пам’ятка

11:27, 17 січня 2024
У Мін’юсті розповіли про початок і закінчення процедурних строків, а також подолання колізій між нормами Закону про адміністративну процедуру та інших нормативно-правових актів.
Основні процедурні строки, встановлені законом про адміністративну процедуру, пам’ятка
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністерство юстиції України нагадало, що Закон України «Про адміністративну процедуру» регулює порядок обчислення строків в адміністративному провадженні. Про це йдеться у пресслужбі відомства.

Так, відповідно до статті 42 закону:

- адміністративне провадження здійснюється з дотриманням строків, що обчислюються днями та місяцями. Строк може визначатися також вказівкою на подію, яка неодмінно повинна настати;

- перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок;

- Строк не вважається пропущеним, якщо необхідні для розгляду справи документи були відправлені поштою чи передані іншими засобами телекомунікаційного зв'язку до його закінчення;

- днем закінчення строку вважається день, на який припадає останній день визначеного строку.

* Строк, який становить менше десяти днів, обчислюється робочими днями, а десять і більше днів - календарними, якщо інше не встановлено законом;

- Пропущений із поважних причин строк, встановлений законом, може бути поновлений, а строк, встановлений адміністративним органом, - продовжений адміністративним органом за клопотанням особи.

Детальніше про початок і закінчення строків, а також подолання колізій між нормами ЗУ «Про адміністративну процедуру» та інших нормативно-правових актів розповіли у пам’ятці:

Раніше ми писали, що набув сили закон про адміністративну процедуру. Він забороняє чиновникам вимагати від громадян, які звернулися за адмінпослугою, документи, які вже й так є у розпорядженні органів влади.

Нагадаємо, Рада підтримала внесення змін до Закону про адміністративну процедуру у першому читанні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді