Введення обмежень на експорт цукру до Євросоюзу може призвести до закриття заводів, — побоюються в цукровій галузі

18:24, 8 лютого 2024
Запровадження обмежень на експорт цукру до Європейського Союзу негативно позначиться на цукровій галузі України.
Введення обмежень на експорт цукру до Євросоюзу може призвести до закриття заводів, — побоюються в цукровій галузі
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Введення обмежень на експорт цукру до Євросоюзу може призвести до закриття цукрових заводів  в Україні. Про це заявив в.о. голови правління Національної асоціації виробників цукру України Назар Михайловин, передає Інтерфакс-Україна.

«Це дуже згубно позначиться на вітчизняних виробниках цукру, оскільки у нас експортно орієнтована галузь. Ми сподівалися, що зможемо експортувати цукор, тим самим зберігаючи і розвиваючи нашу галузь. Обмеження, ліцензування та заборони призведуть до перевиробництва в поточному сезоні та закриття заводів», — сказав він.

За даними Укрцукру, у 2023-2024 виробничому році українські цукрові заводи виробили 1,8 млн т цукру за внутрішньої потреби країни в 900 тис. т. Відповідно, Україна могла б поставити на зовнішні ринки 900 000 т цукру.

«Насправді основними споживачами українського цукру в Європейському Союзі були підприємства харчової промисловості — переробники, які безпосередньо використовують цукор у своєму виробництві. Вони зацікавлені саме в українському цукрі, оскільки він якісний, відповідає стандартам ЄС і до певної міри дешевший, ніж у більшості країн Євросоюзу», — пояснив Михайловин.

У разі введення ЄС квот і будь-яких інших обмежень українським виробникам цукру доведеться думати про вихід на світові ринки, зокрема, в країни Азії та Африки та інші держави, які не входять до ЄС, а для цього буде потрібен доступ до морського шляху.

«Тут більше питання вартості логістики. Через блокаду польських, угорських пунктів пропуску у нас подорожчала логістика майже в 2,5 раза. Адже потрібно враховувати і доставку цукру в який-небудь найближчий порт, а потім саме транспортування морем для доставки в ці країни», — сказав Михайловин.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська