Військові ліцеї України, Польщі та Литви створили сайт перемог над московитами й османами

22:54, 13 червня 2024
Три військові ліцеї створили інтернет-ресурс про спільні битви Литви, Польщі та України в XVII столітті.
Військові ліцеї України, Польщі та Литви створили сайт перемог над московитами й османами
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Три військові навчальні заклади – Ліцей імені Героїв Крут у Львові, Кадетський ліцей імені генерала Повіласа Плехавічуса у Каунасі (Литва) та Головна військова середня школа «Гусар» у Вроцлаві (Польща) – об'єднали зусилля для створення освітньо-пізнавального Інтернет-ресурсу. Цей сайт присвячений спільним воєнним кампаніям трьох народів проти іноземних загарбників.

Презентація нового ресурсу відбулася під час міжнародної наукової конференції з нагоди 75-річчя НАТО, що проходила у Львівській обласній раді. Серед обговорюваних тем – спільні воєнні кампанії 1618 та 1621 років, коли війська під керівництвом королівського принца Владислава Вази, гетьмана Яна Кароля Ходкевича та гетьмана Війська Запорозького Петра Конашевича-Сагайдачного відстоювали свою землю від московського царства та Османської імперії.

Для створення сайту ліцеїсти та кадети використали історичні джерела, включаючи наукові матеріали музейно-освітнього відділу Державного історико-архітектурного заповідника «Хотинська фортеця». Проєкт реалізовано у рамках спільного литовсько-польсько-українського ініціативи «Бойове братерство», з використанням технологій веб-дизайну та геоінформаційних систем ArcGIS StoryMaps, які також використовуються у командно-штабній грі Кіберджура.

Проект підтримується маршалком Нижньосілезького воєводства Павлом Ганчаржем та в.о. голови Львівської обласної ради Юрієм Холодом, які активно сприяють розвитку міжнародного співробітництва та культурного обміну.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Яковлєв
    Олександр Яковлєв
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду