За крок до дефолту: скільки в України є часу на покриття боргів

13:55, 1 липня 2024
Видання The Economist заявляє, що Україні скоро загрожує фінансова криза.
За крок до дефолту: скільки в України є часу на покриття боргів
Джерело фото: epravda.com.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Британське видання The Economist повідомляє про загрозу фінансової кризи в Україні. Війна завдає значної шкоди українській економіці, ВВП країни на чверть менший, ніж перед повномасштабним вторгненням росії. Центральний банк витрачає валютні резерви, а нещодавні атаки росії на критичну інфраструктуру погіршили прогнози зростання. «Сильні армії, — попередив міністр фінансів України Сергій Марченко, — мають спиратися на сильні економіки».

The Economist нагадує, що кредитори України протягом останніх двох років погодилися призупинити виплати з обслуговування боргу. Відстрочка становить 15% ВВП на рік. Проте мораторій з боку приватних іноземних власників облігацій закінчується 1 серпня, і Україна має місяць, щоб уникнути дефолту.

МВФ зацікавлений у тому, щоб міністр фінансів Марченко домовився про списання боргу, проте угода виглядає малоймовірною в наявний час. Дефолт України може відобразити недовіру приватних інвесторів до зобов'язань Заходу та мати катастрофічні наслідки для відновлення країни.

Україна була закрита для ринків капіталу з початку війни, що означає відсутність терміновості в процедурах реструктуризації боргу. У червні Марченко запропонував кредиторам угоду, яка б знизила 60% від поточної вартості боргів, але кредитори відхилили її, вважаючи 22% більш прийнятними.

Зазначається, що країна відчайдушно потребує фіскального простору. Наприкінці року співвідношення боргу до ВВП наблизиться до 94%. Хоча союзники надають значні суми, вони надходять у вигляді військової техніки та цільових фондів, а не готівки. Лише 8 мільярдів доларів з американського пакета допомоги піде безпосередньо українському уряду у вигляді позики.

Після затримки у квітні американські законодавці схвалили пакет фінансової допомоги на суму 60 мільярдів доларів, що забезпечує Україну зброєю. Додатково, плани G7 передбачають використання заморожених активів російського центрального банку для надання ще 50 мільярдів доларів кредитів. Проте Україна стикається з грошовою кризою вже найближчим часом.

Україна потребує списання боргу на суму 12 мільярдів доларів у період з 2024 по 2027 рік. За відсутності угоди Україна має два варіанти: домовитися про продовження заморожування виплат за боргом або оголосити дефолт.

The Economist зазначає, що кредитування країни під час війни передбачає ставку на перемогу. Власники облігацій скептично ставляться до планів довгострокового відновлення України у разі перемоги. Значна частина відновлення країни буде покладена на плечі її союзників.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд