Киянам збільшать компенсацію за генератори до 300 тисяч гривень, — Віталій Кличко

16:09, 4 липня 2024
Максимальна сума компенсації залежатиме від поверховості будинку, адже більша поверховість та площа визначають і більшу потребу в енергоспоживанні.
Киянам збільшать компенсацію за генератори до 300 тисяч гривень, — Віталій Кличко
Фото з відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Влада Києва збільшує максимальну суму відшкодування вартості незалежних джерел електроенергії з 80 до 300 тисяч гривень для мешканців столичних багатоповерхівок. Про це заяив мер Києва Віталій Кличко.

Відповідне рішення Київрада ухвалить на своєму засіданні сьогодні, 4 липня.

«Ідеться про те, щоб зробити ще лояльнішим Порядок відшкодування вартості незалежних джерел електричної енергії. А саме: збільшити максимальний поріг компенсації (для великих будинків – у кілька разів). І запровадити справедливу градацію: що більші витрати будинку, то більша гранична сума допомоги від міста. Адже більша поверховість житлового будинку та його площа визначають і більшу потребу в енергоспоживанні. А значить – необхідне більш потужне обладнання для заміщення електроенергії під час відключень. Це те, на чому наголошували будинкові громади», – підкреслив Кличко.

За його словами, місто компенсує 75% вартості обладнання, але максимальна сума допомоги – не більше 80 тисяч грн за одну одиницю обладнання. Місто пропонує збільшити максимально граничну суму, залежно від поверховості будинку, щоб мешканці могли закуповувати більш потужне обладнання.

Водночас Київ, як і зараз, буде відшкодовувати 75% вартості придбаних незалежних джерел електричної енергії.

Однак гранична сума збільшується: до 100 тисяч грн – для будинків до 6 поверхів (включно); 200 тисяч грн – для будинків від 7 до 16 поверхів (включно); 300 тисяч грн – для будинків від 17 поверхів, а також для будинків з прибудованими, вбудованими, даховими котельнями.

Відповідні зміни буде внесено до рішення «Про деякі питання підготовки житлового фонду столиці до проходження зимового періоду в умовах воєнного стану».

Кличко підкреслив, що столиця повертатиме гроші за придбання генераторів мешканцям усіх багатоповерхівок.

«Підкреслю: удосконалений порядок відшкодування стосуватиметься не тільки ОСББ та ЖБК. А всіх багатоповерхових будинків столиці, де таке рішення ухвалять мешканці. Переконаний, удосконалена програма працюватиме ще ефективніше. І ще більше київських будинків стануть стійкішими в умовах енергодефіциту», – наголосив Кличко.

Мер нагадав, що сьогодні в столиці діють програми для ОСББ та ЖБК, що дозволяють мешканцям встановлювати в будинку альтернативні джерела живлення або різне енергоефективне обладнання. При встановленні незалежних джерел енергії бюджет міста відшкодовує 75% вартості обладнання.

Цей механізм працює від початку повномасштабного вторгнення. На сьогодні в столиці вже втілили понад 670 таких проєктів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ольга Дьоміна
    Ольга Дьоміна
    екс-секретар судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ
  • Павло Вовк
    Павло Вовк
    голова Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Олександр Пасенюк
    Олександр Пасенюк
    суддя Конституційного Суду України у 2011-2016 рр., Президент ГО «Всеукраїнська асоціація адміністративних суддів»
  • Юлія Войтенко
    Юлія Войтенко
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Тетяна Невідома
    Тетяна Невідома
    член Ради суддів України, суддя Київського апеляційного суду