Традиція створення бойківської писанки отримала статус нематеріальної культурної спадщини України

17:16, 29 липня 2024
Традиція існує в місцях проживання бойків, зокрема в містах Турка й Самбір, а також в окремих селах Самбірського району Львівської області та деяких селах Закарпатської області.
Традиція створення бойківської писанки отримала статус нематеріальної культурної спадщини України
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України додали традицію створення бойківської писанки булавкою. Про це повідомляє Міністерство культури.

«Бойківська писанка — це не просто оздоблення яйця. Це цілий світ символів, обрядів і вірувань. Кожна лінія, кожен колір на писанці несуть глибокий зміст, пов’язаний з природою, космосом і життям людини», — пояснили в Мінкульті.

Традиція існує в місцях компактного проживання бойків, зокрема в містах Турка та Самбір, а також в окремих селах Самбірського району Львівської області та деяких селах Закарпатської області. За кордоном – це: Ізраїль, Канада, Австралія, Великобританія, Бельгія та Польща.

Традиційно писанку писали жінки і дівчата напередодні Великодня булавкою (голкою, загостреною дерев’яною паличкою, пізніше загостреним сірником).

Писанку вважають оберегом, символом родючості та відродження життя. Багато знаків на бойківських писанках відповідають уявленням про природу, всесвіт, а спіралі, або ще «кривульки» — це символ взаємозв’язку й повторюваності життя, взаємозв’язку між поколіннями.

Кольори писанки також мають значення. Червоний — це радість життя, жовтий і оранжевий — символ природних світил, зелений — пробудження природи, коричневий — коріння роду, білий — чистота помислів, а темний і чорний — пошана душам.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Теремецька
    Наталія Теремецька
    суддя Славутицького міського суду Київської області
  • Владлена Усата
    Владлена Усата
    суддя Господарського суду Харківської області