Нормандська зустріч: стали відомі головні очікування країн-лідерів

10:20, 8 декабря 2019
Президент України Володимир Зеленський на саміті Нормандської четвірки підніме теми деокупації Донбасу, обміну полоненими і місцевих виборів.
Нормандська зустріч: стали відомі головні очікування країн-лідерів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Лідери «нормандської четвірки» проведуть зустріч у Парижі 9 грудня о 17.00. Про це повідомила представниця уряду ФРН Ульріке Деммер.

Пріоритети України

З основними пріоритетами завтрашнього саміту президент України Володимир Зеленський  визначився кілька тижнів тому і продовжує повторювати їх, запевняючи, що не має наміру жертвувати національними інтересами.

По-перше, Зеленський буде наполягати на домовленостях про великий обмін полоненими до Нового року. По-друге, повне припинення вогню на Донбасі і подальше розведення сил по всій лінії зіткнення. По-третє, будуть підняті питання місцевих виборів в окупованих районах.

Українська сторона наполягає, що перед цим території мають залишити незаконні збройні формування, Київ повинен відновити контроль над ділянкою кордону з Росією і забезпечити вибори за українськими законами.

Відомо, що фракції «Європейська солідарність», «Голос» і «Батьківщина» вимагали від президента на саміті дотримуватися «червоних ліній», не жертвувати національними інтересами і не погоджуватися на компроміси, які поставлять під сумнів європейський курс країни.

Позиція Росії, Німеччини і Франції

Президент РФ Володимир Путін заявив про готовність до зустрічі в нормандському форматі ще наприкінці жовтня. Будь-яких умов і вимог він не оголошував, однак представники РФ вже заявили, що Москва на саміті буде наполягати на прямих переговорах Києва з окупованим Донбасом.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, в цілому, виступає на боці України, але перед самітом зазначила лише те, що на сьогодні немає передумов для скасування санкцій проти Росії, які прив'язані до врегулювання на Донбасі.

Президент Франції Еммануель Макрон теж не йде в розріз із загальноєвропейською позицією, однак заявив, що будь-який діалог з Росією, в тому числі в нормандському форматі, є в інтересах Європи.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що раніше Президент назвав головну умову проведення саміту у Парижі

Також раніше три парламентські фракції підписали заяву напередодні зустрічі лідерів «нормандської четвірки».

Додамо, на переговорах лідерів Нормандської четвірки у Парижі можна буде досягнути порозуміння щодо виведення незаконних збройних формувань, якщо всі сторони зацікавлені у завершенні бойових дій. Про це заявив Володимир Зеленський.

Відомо, що Президент України Володимир Зеленський проводив засідання Ради національної безпеки і оборони напередодні саміту у Нормандському форматі.

До того ж, ми писали, що США запевняють у своїй непохитній підтримці суверенітету та територіальної цілісності України напередодні зустрічі у «Нормандському форматі».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде