ПАРЄ прийняла нову санкційну процедуру для країн, що здійснили порушення

08:46, 30 января 2020
Нова процедура є доволі тривалою — вона розрахована на 9 місяців.
ПАРЄ прийняла нову санкційну процедуру для країн, що здійснили порушення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Регламентний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи прийняв нову додаткову загальну процедуру реагування на серйозні порушення країнами-членами Ради Європи своїх статутних зобов'язань. Про це повідомляється на сайті ПАРЄ.

Прийнята резолюція визначає покроковий процес, який в кінцевому підсумку може призвести до рішенням Комітету міністрів після попередньої консультації з Асамблеєю діяти у відповідності зі статтею 8 Статуту Ради Європи.

«Головною метою додаткової загальної процедури є залучення країн-членів через конструктивний діалог і співробітництво до дотримання своїх статутних зобов'язань та принципів організації і запобігання накладання санкцій», — йдеться у резолюції.

Як повідомляє «Укрінформ», ініціативу ввести так званий додатковий санкційний механізм, який передбачає в процесі можливого накладення санкцій, був придуманий у 2019 році з метою запобігання покарання Росії в ПАРЄ за агресію проти України і безумовного повернення російської делегації в Асамблеї.

Також, процедура є саме «додатковою» до вже існуючих повноважень статутних органів у сфері накладання санкцій статутних органів.

«Ця процедура є виключною і додатковою до існуючих правил і регуляторних норм, а її імплементація не потребує жодних змін статуту», — зазначено у документі.

Натомість, представники проросійського лобі в Асамблеї заявляли, що механізм є збалансованим і передбачає кращу координацію і діалог в організації.

Процедура може бути ініційована кожним статутним органом організації: Комітетом міністрів і Парламентською асамблеєю, – а також генеральним секретарем. Але у процесі її реалізації братимуть участь усі три сторони.

Новий механізм включає три етапи:

  1. запровадження спільної тристоронньої місії до країни-члена, що серйозно порушує статутні зобов'язання, не дотримується стандартів, фундаментальних принципів і цінностей Ради Європи;
  2. затвердження спільної дорожньої карти із залученням країни до діалогу з метою усунення наявних порушень;
  3. можливе рішення про призупинення репрезентативних прав країни-члена у КМРЄ, а також/або у ПАРЄ, або виключення країни із організації загалом.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Парламентська асамблея Ради Європи затвердила повноваження російської делегації в повному обсязі.

Також новим главою Парламентської асамблеї Ради Європи став бельгієць Хендрік Дамс

Додамо, що нардеп Олександр Мережко став віце-президентом ПАРЄ.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду